Afgelopen jaar in totaal 1,8 miljard liter minder brandstof getankt

In 2020 werd bijna 1,8 miljard liter minder brandstof getankt dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit een analyse van de CBS-cijfers door de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche (NOVE). De afname komt neer op een daling van 12,8 procent ten opzichte van 2019. 

”Als gevolg van de COVID-19 uitbraak en de maatregelen die werden genomen om verdere verspreiding van het virus in te dammen, was er vanaf medio maart 2020 een forse daling van het zakelijke personenverkeer, met als gevolg een daling van de vraag naar brandstoffen”, schrijft de brancheorganisatie.

Uiteindelijk nam de vraag naar brandstoffen in de zomermaanden tot en met september weer toe, hoewel de cijfers volgens NOVE nog lang niet op het niveau van 2019 kwamen. Door aangescherpte corona-maatregelen in oktober nam het woon-werkverkeer wederom af. Daardoor werd 14,4 procent minder benzine verkocht.

De verkoop van diesel daalde daarentegen iets minder hard: 11,6 procent. ”Het vrachtverkeer, de bouw en de agrarische sector bleven redelijk op niveau, de verkoop van diesel voor personenvervoer nam wel af.” NOVE verwacht dat pas in de tweede helft van 2021 herstel te zien is in de verkoop van brandstoffen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.