OPEC beperkt olieproductie ook in april

Foto: Pixabay

In april wordt ongeveer evenveel olie geproduceerd als in de afgelopen tijd. Tot die conclusie kwamen de leden van oliekartel OPEC en de bondgenoten donderdag tijdens een vergadering. Daarmee krijgt Saudi-Arabië zijn zin, omdat dat land als enige tegen het opvoeren van de olieproductie was. 

Door de beslissing steeg de olieprijs fors, omdat juist gerekend werd op een versoepeling. De prijs van een vat Brentolie ging dit jaar al met ongeveer een derde omhoog. Donderdag stegen de prijzen van zowel Amerikaanse olie als Brentolie met nog eens ruim vijf procent, aldus het ANP. De prijs van een vat Brentolie koerst momenteel af op zo’n zeventig dollar.

Met die prijs wordt het volgens de analisten die het ANP raadpleegt interessant om weer schalie-olie te winnen in de Verenigde Staten, omdat dat dan weer rendabel zou worden. Begin april buigen de OPEC-landen en de bondgenoten zich opnieuw over de kwestie. Dan wordt besloten of de landen de olieproductie in mei wel opvoeren. 

Vorig jaar ontstonden grote overschotten olie, omdat tijdens de coronacrisis veel minder olie werd gebruikt. De prijs daalde toen hard, waardoor de landen besloten om productiebeperkingen in te voeren. Sindsdien krabbelt de prijs weer op. Ook de olieoverschotten zijn inmiddels grotendeels verdwenen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.