NOVE roept op om biobrandstoffen onderdeel te maken van Klimaatakkoord

Maak biobrandstoffen onderdeel van het Klimaatakkoord waarmee de CO2-uitstoot beperkt moet worden. Die oproep doet de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche (NOVE). Een ander advies aan de overheid dat werd opgesteld door een groep adviesbureaus, luidt juist dat deze brandstoffen weinig effect zullen hebben op het behalen van de klimaatdoelen. 

Vanuit de overheid werd een rapport opgesteld onder leiding van Laura van Geest, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten. De studiegroep erkent in het rapport met de naam ‘Bestemming Parijs – Wegwijzer voor klimaatkeuzes 2030, 2050’ dat hernieuwbare brandstoffen een rol spelen in de energietransitie. Ook worden verschillende scenario’s, opties en aanbevelingen in het rapport geschetst voor het verduurzamen van Nederland. Deze aanbevelingen werden onder andere gedaan door de ‘Brandstoffentafel’, waar NOVE onderdeel van is. 

Advies Kennisconsortium

Het rapport dat werd gemaakt onder leiding van Van Geest speelt volgens NOVE een belangrijke rol bij het opstellen van de aanbevelingen aan het nieuwe kabinet na de verkiezingen in maart. Maar, zegt NOVE, het Kennisconsortium stelt daarentegen dat hernieuwbare brandstoffen een beperkte invloed hebben op het behalen van de klimaatdoelstellingen. Deze groep adviesbureaus meent dat het gebruik van biobrandstoffen slechts soms effect heeft. 

Volgens de voorzitter van NOVE is dat ‘een volstrekt achterhaalde redenatie’. ‘’Niet alleen gelden voor het toepassen van biobrandstoffen zeer strenge eisen met betrekking tot duurzaamheid en gebruik van landbouwgrond, maar er wordt vooral voorbijgegaan aan het feit dat bijvoorbeeld in Nederland meer dan zestig procent van de biodiesel gemaakt wordt uit gebruikt frituurvet’’, aldus Nico van Staveren. ‘’In totaal is meer dan tachtig procent van de biobrandstof in Nederland afkomstig uit afvalstoffen, waarmee we nu dus al een forse hoeveelheid CO2-uitstoot reduceren.’’

Transitieperiode

Joan van Kessel, bestuurslid bij NOVE en lid van het Platform Duurzame Biobrandstoffen, sluit zich bij zijn collega aan. ‘’Duurzame biobrandstof is zeker voor de transitieperiode juist heel belangrijk. Het is niet verstandig om bij voorbaat duurzame opties weg te strepen.’’ De bestuurders van NOVE roepen de beleidsmakers en politici daarom op om alle opties open te houden. Daaronder vallen dus ook de hernieuwbare brandstoffen.

‘’We moeten af van eenzijdige framing van biobrandstoffen en juist kijken welke mogelijkheden hernieuwbare brandstoffen ons bieden tijdens en na de transitieperiode met de doelstelling om uiteindelijk CO2-neutraal vervoer te kunnen realiseren’’, aldus Van Staveren. 

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.