Raffinaderij Neste Rotterdam overname

Neste rondt overname raffinaderij Bunge in Rotterdam af

Foto: Bunge Loders Croklaan Rotterdam

Raffinaderij Bunge in Rotterdam is sinds maandag officieel in handen van Neste. De raffinaderij bestaat uit een voorbehandelingsinstallatie, een tankpark, aanlegsteigers en een pijplijnverbinding naar het terrein van Neste, waarop zich een bioraffinaderij bevindt die al onderdeel is van Neste. De overname van de raffinaderij is onderdeel van een groeistrategie op het gebied van hernieuwbare producten. 

De overname van het personeel wordt stapsgewijs uitgevoerd. Volgens de planning is de transitie eind 2024 helemaal rond. De grondstoffen van Neste moeten dan volledig geraffineerd kunnen worden in de nieuwe raffinaderij. Het Finse bedrijf richt zich op het bouwen van een wereldwijd grondstoffen- en productieplatform voor hernieuwbare producten. Daarmee hoopt het oliebedrijf tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar hernieuwbare diesel, duurzame vliegtuigbrandstof en grondstoffen voor de polymeren- en chemische industrie.

Groeistrategie

“De afronding van deze overname is een belangrijke stap voorwaarts in het realiseren van Neste’s wereldwijde groeistrategie op het gebied van hernieuwbare producten. Hierdoor kunnen we onze voorbehandelingscapaciteit voor hernieuwbare grondstoffen sneller opschalen, wat belangrijk is voor het uitbreiden van het gebruik van afval- en reststoffen als grondstof, en het vergroten van onze flexibiliteit op het gebied van grondstoffen,’’ aldus CEO Peter Vanacker.

Het bedrijf kondigde de overname al op 3 november 2020 aan. In het eerste kwartaal van 2023 hoopt Neste de productie van hernieuwbare producten op te schroeven tot 4,5 miljoen ton. Dat is nu nog 3,2 ton. Deze overname moet daaraan bijdragen. Neste is de grootste producent ter wereld van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof. 

Geavanceerd

Volgens Neste is de faciliteit in Rotterdam een van de meest geavanceerde raffinaderijen voor hernieuwbare brandstoffen ter wereld. De Neste MY Renewable Diesel, geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen, is momenteel verkrijgbaar op meer dan honderd locaties in het hele land. De brandstof is onder andere verkrijgbaar bij tankstations van GP Groot en Tamoil.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.