OrangeGas waterstof Amsterdam

OrangeGas opent eerste openbare waterstoftankstation in Amsterdam

Bron: OrangeGas

OrangeGas opende maandag het eerste waterstoftankstation van Amsterdam. De locatie langs de A5, aan de Australiëhavenweg, is 24 uur per dag geopend. In eerste instantie kunnen alleen personenauto’s bij het nieuwe tankstation terecht. Later dit jaar geldt dat ook voor vrachtwagens die rijden op waterstof. 

Het waterstofstation werd gerealiseerd op een locatie van OrgangeGas waar alleen ‘schone brandstoffen’ beschikbaar zijn. Naast zogenaamd Bio-CNG, ook wel groengas genoemd, biedt het bedrijf uit Heerenveen elektriciteit, HVO100 en LBG op de locatie. LBG, dat staat voor Liquidfied Biogas, is de duurzame variant van LNG, een vloeibaar gemaakt aardgas. LBG wordt voornamelijk gebruikt voor zwaar transport. 

Alleen duurzame brandstoffen

Volgens OrangeGas is de locatie in Amsterdam de eerste plek in Nederland waar uitsluitend schone brandstoffen worden aangeboden. “Het is ongelooflijk gaaf dat het waterstofstation in Amsterdam nu open is op ons honderd procent eigen tankstation waar ook andere schone brandstoffen worden aangeboden. Het hele team heeft keihard gewerkt om het zo snel mogelijk te realiseren. Met dit station sluiten we perfect aan bij het zero-emissie beleid van de Gemeente Amsterdam”, aldus directeur Benelux Joyce van Os de Man.

Het waterstofstation werd geleverd door Nel Hydrogen uit Denemarken. Het beheer komt in handen van de bedrijven Rijngas en HyGear. In Amsterdam moeten in 2021 zes vuilniswagens op waterstof rijden. Ook richt het nieuwe station zich op particulieren en voornamelijk taxi’s die rijden op waterstof. Volgens OrangeGas is er door de komst van de nieuwe locatie ook veel interesse vanuit bouw- en transportbedrijven om over te stappen op de schone brandstof. 

Openbare stations

Het project in Amsterdam werd uitgevoerd onder de DKTI-Transport regeling van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, een programma dat duurzame projecten ondersteunt. Het bedrijf uit Heerenveen opende eerder een locatie in Den Haag. De nieuwste locatie in Amsterdam brengt het totaal aantal openbare waterstoftankstations in Nederlands op zes. Deze zijn onder andere te vinden in Groningen en het Zuid-Hollandse Rhoon. 

OrangeGas hoopt in de toekomst een van de grootste aanbieders te worden op het gebied van waterstof. Het bedrijf werkt aan tien nieuwe waterstoftankstations. Deze worden gerealiseerd op locaties als Leeuwarden, Schiphol, Borne, Heerenveen, Delfzijl, Breda en op diverse plekken in Drenthe.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.