OPEC voert olieproductie mogelijk weer op

Foto: Pixabay

De olieproductie moet volgens het grootste deel van de olieproducerende landen weer opgeschroefd worden, meldt persbureau Bloomberg. De olieprijzen zijn weer terug op het niveau van voor de coronacrisis en bovendien daalt de wereldwijde olievoorraad het snelst in twintig jaar. Ook hebben de olieraffinaderijen in de Amerikaanse staat Texas stilgelegen vanwege de extreme kou de afgelopen weken. 

Vorig jaar werden afspraken gemaakt over productieverlagingen, omdat de vraag naar olie vanwege de coronapandemie sterk daalde. Deze week komen de landen van het OPEC-kartel en Rusland volgens het ANP bijeen om die productiebeperkingen ongedaan te maken. Vooral Saudi-Arabië, dat onderdeel is van de OPEC, dringt er juist op aan om voorzichtig te blijven met die opheffing vanwege de voortdurende coronacrisis.

Mochten de OPEC-landen de productie uiteindelijk niet verhogen, stijgt de olieprijs mogelijk verder. Dat zal ook gevolgen hebben voor de prijs aan de pomp. In januari kondigde Saudi-Arabië aan dat het land de productie van olie in februari met een miljoen vaten per dag zou verlagen. Deze week laat het land volgens het ANP weten of er in april weer meer olie opgepompt gaat worden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.