Shell wil fors meer investeren in duurzame energie, meeste lonen worden bevroren

Het olie- en gasconcern Shell presenteerde donderdag een nieuwe strategie, waarin onder andere de ambitie wordt uitgesproken om in 2050 klimaatneutraal te opereren. Het Brits-Nederlandse bedrijf wil meer inzetten op duurzame energiebronnen, zoals waterstof, biobrandstoffen en windenergie. Jaarlijks moet daar zo’n vijf miljard tot zes miljard dollar in geïnvesteerd worden. Daarnaast werd bekend dat Shell de lonen van de meeste werknemers bevriest om zo geld te besparen na zeer tegenvallende prestaties in 2020. 

Volgens het bedrijf piekte de CO2-uitstoot in de jaren 2018 en 2019. In 2023 moet de uitstoot 6 tot 8 procent lager zijn ten opzichte van 2016. In 2030 moet die daling 20 procent zijn en nog eens vijf jaar later moet er 45 procent minder CO2 uitgestoten worden. Uiteindelijk, in 2050, moet het totaal teruggebracht zijn tot nul. Bovendien verwacht het bedrijf dat de olieproductie met zo’n 1 tot 2 procent per jaar zal dalen.

Waarde

Topman Ben van Beurden benadrukt dat de nieuwe strategie waarde creëert voor de aandeelhouders, de klanten en de gemeenschap in het algemeen. ”We moeten onze klanten de producten en service bieden die ze willen en nodig hebben. Dat zijn producten met de laagste impact op het milieu.”

Shell zegt achter het Klimaatakkoord van Parijs te staan, waarin onder andere werd afgesproken dat de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 95 procent afgenomen moet zijn. Naast investeringen in duurzame energiebronnen, wil het concern ook het wereldwijde laadpalennetwerk uitbreiden. In 2025 moeten dat er zo’n 500.000 zijn. Momenteel bezit het Nederlands-Britse bedrijf er nog 60.000. Eerder dit jaar nam Shell alle laadpalen van het Duitse Ubitricity over.

Toch blijft Milieudefensie kritisch op de plannen van Shell. Zij menen dat het bedrijf nog steeds 80 procent blijft investeren in olie en gas, terwijl juist de investeringen in duurzame energie achterblijven. De organisatie ziet dan ook nog ‘geen garantie op een daadwerkelijke daling van de uitstoot van Shell’.

Lonen

In januari werd bekend dat zo’n negenhonderd werknemers van Shell hun baan zouden verliezen, ongeveer een tiende van het Nederlandse personeel. Wereldwijd gaat het zelfs om ongeveer 7000 tot 9000 banen. Een groot deel van de salarissen van het overgebleven personeel wordt bevroren. Salarissen worden momenteel niet verhoogd, los van de periodieke verhogingen die in de cao’s zijn afgesproken.

De medewerkers van Shell Nederland ontvangen bovendien geen bonus over het afgelopen jaar. Zo hoopt het bedrijf in de kosten te besparen. Afgelopen jaar boekte Shell het grootste verlies uit de geschiedenis. Het bedrijf eindigde 21,7 miljard dollar in de min.

Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, zei volgens het ANP dat medewerkers uiteindelijk een beloning mogen verwachten die gespiegeld is aan de duurzamere energiesector. “Op dit moment behoren wij tot de bedrijven met de hoogste salarissen in Nederland. Om ook op lange termijn succesvol te blijven, is het logisch dat we ook kijken naar salaris en andere arbeidsvoorwaarden en ons vergelijken met onze nieuwe concurrenten en minder met uitsluitend de traditionele fossiele olie- en gasbedrijven.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.