Ook Total eindigt 2020 ver in de min, bedrijf wil naam veranderen in TotalEnergies

Het olie- en gasconcern Total noteerde in 2020 een jaarverlies van 7,2 miljard dollar. De verliezen werden vooral veroorzaakt door een grote afschrijving op de bezittingen van het Franse bedrijf. Bovendien maakte Total bekend voortaan verder te willen gaan als TotalEnergies. 

Olie- en gasbezittingen werden minder waard in het afgelopen jaar. Daardoor was Total genoodzaakt eerder al 8,1 miljard dollar af te schrijven. Het totale verlies viel met 7,2 miljard dollar dus iets minder hoog uit. In het vierde kwartaal presteerde Total juist beter dan verwacht. Met een zogenaamde aangepaste nettowinst van 1,3 miljard dollar was er een meevaller.

TotalEnergies

De nieuwe naam waarmee het bedrijf verder wil gaan, TotalEnergies, moet de transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie beter weergeven. Een vijfde van de investeringen gaat momenteel naar hernieuwbare energie. Topman Patrick Pouyanné verwacht dat olieproducten in belang zullen verliezen. In plaats van de helft van de omzet, moeten deze producten nog maar een derde van het totaal uitmaken. Daarentegen worden hernieuwbare energie en LNG volgens Pouyanné steeds belangrijker voor het bedrijf. 

Eerder werd al bekend dat ook andere grote partijen diep in het rood eindigden. Shell boekte het grootste jaarverlies ooit: 21,7 miljard dollar. Grote partijen als BP en ExxonMobil eindigden op respectievelijk 5,7 miljard dollar en 22 miljard dollar in de min.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.