Tanken van Blauwe Diesel tijdens vrieskou vermindert risico op autoproblemen

Wie Blauwe Diesel EN590 tankt, loopt minder risico op autoproblemen dan personen die ervoor kiezen om biodiesel of fossiele diesel te tanken. Dat stelt het Friese bedrijf Future Fuels. Terwijl bij de andere diesels mogelijk bacteriegroei en verstopte brandstoffilters ontstaan, is die kans bij Blauwe Diesel veel minder groot.

De blauwe diesel van Future Fuels wordt samengesteld met de ‘meest kwalitatieve HVO’. Deze hernieuwbare dieselvorm wordt gemengd met de ‘beste normale diesel’. De Blauwe Diesel is bestand tegen temperaturen tot meer dan twintig graden Celsius onder nul. Volgens Ron Voorham werkt de reguliere dieselmarkt nog steeds met een zomer- intermediate- en winterkwaliteit. ”Wat we met name zien, is dat bij bedrijven waar de doorstroom het minst is, ze nog steeds de zomerkwaliteit of intermediate kwaliteit in de tank hebben”, aldus de directeur verkoop.

Geen biodiesel

Directeur Germ Wiersma vreest dat biodiesel vaak als Blauwe Diesel verkocht wordt, waardoor alsnog onbedoeld problemen ontstaan. “Vooral in zo’n vorstperiode kan dat tot heel vervelende situaties leiden.” Volgens Wiersma is het verstandig om na te gaan welke diesel er nu nog in de tank zit. Blauwe Diesel is geen biodiesel en bevat ook geen biodiesel, benadrukt hij. 

Zijn collega Voorham stelt dat bij vorst, zoals momenteel het geval is in Nederland, problemen kunnen ontstaan met die diesel. ”Ook wordt in de reguliere diesel nog steeds veen bijgemengd. Het percentage mag maximaal 7 procent zijn, maar we zien dat er vaak meer wordt toegevoegd dan eigenlijk mag. Veen is eigenlijk vetzuur en dat trekt enorm veel vocht aan. Dat zorgt voor verstopping van filters en is een voedingsbodem voor bacteriën.” In de Blauwe Diesel zit geen veen.  

Stilstand

Als de diesel door toedoen van veen en vorst klontert, kunnen de filters verstoppen en stopt de brandstoftank ermee. ”We zien vaak uitval van voertuigen in dit soort koude omstandigheden. Dat is zonde, want dat had voorkomen kunnen worden met Blauwe Diesel. Als je iedere dag rijdt, zul je er weinig last van hebben. Maar als een auto lange tijd stilstaat, kan je echt problemen krijgen. Het kan leiden tot stilstand van auto’s en vrachtwagens.” 

Blauwe Diesel en fossiele diesel kunnen volgens het bedrijf uit Heerenveen met elkaar gemengd worden in de tank en kunnen ook afgewisseld worden. Daarnaast wordt de brandstof gezien als duurzamer, omdat het tot 50 procent minder CO2 uitstoot dan fossiele diesel.

Hoewel Voorham geen exacte cijfers heeft, meent hij dat het product een stuk vaker wordt verkocht tijdens het koude weer. ”De stijging is fors. En het is ook nog eens een opstart naar een duurzamere wereld.” De brandstof kan al in tientallen plaatsen door het hele land getankt worden. Onder andere op locaties van Vissers Energy Group en De Pooter Olie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.