Shell beleeft jaar om snel te vergeten: in 2020 grootste jaarverlies ooit

Shell boekte in 2020 het grootste jaarverlies ooit. Als gevolg van de coronacrisis eindigde het olie- en gasbedrijf het afgelopen jaar op 21,7 miljard dollar in de min. Omdat er minder auto’s reden, minder vliegtuigen vlogen en de industrie niet op volle toeren draaide, daalde de vraag naar olie en gas. Olieprijzen kelderden daarnaast tijdelijk tot een dieptepunt. 

Al tijdens het eerste kwartaal werd vanwege de wereldwijde lockdowns het grootste kwartaalverlies ooit genoteerd. Ook in het vierde kwartaal werden rode cijfers geschreven. Met een verlies van ongeveer 4 miljard dollar werd het er tijdens de laatste maanden van 2020 niet beter op. Dit had ook te maken met het feit dat veel landen opnieuw in lockdown gingen.

Banen

Door de enorme verliezen is Shell genoodzaakt geld te besparen op andere zaken. In 2020 werd daarom voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog het dividend voor aandeelhouders verlaagd. Ook kondigde het Nederlands-Britse bedrijf aan dat wereldwijd 7000 tot 9000 banen verloren gaan. Dat komt neer op ongeveer een tiende van al het personeel. In Nederland gaat het om ongeveer negenhonderd banen.

Een jaar eerder, in 2019, boekte Shell nog een winst van bijna 16 miljard dollar.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.