EU trekt 2,9 miljard euro uit voor ontwikkeling van autobatterijen

Foto: Michael van Wijngaarden

De nieuwe generatie accu’s voor elektrische auto’s moeten niet langer uit China komen, maar in de EU zelf ontwikkeld worden. Om dit te realiseren wordt een bedrag van 2,9 miljard euro vrijgemaakt door de Europese Unie. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt. Opvallend detail: Nederland ontbreekt op de lijst van twaalf landen die dit voorstel hebben geïnitieerd.

Het project ‘European Battery Innovation’ werd gezamenlijk voorbereid en ingediend door twaalf lidstaten, waaronder Duitsland, België, Italië en Spanje. De twaalf landen zullen het bedrag komende jaren uittrekken en vergeven aan bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van batterijen voor elektrische auto’s. De verwachting is dat met de overheidsfinanciering nog eens 9 miljard euro extra aan particuliere investeringen kan worden aangetrokken, onder meer van autofabrikanten.

Bij het project zijn 42 directe deelnemers betrokken en meer dan 150 externe partners, zoals universiteiten, onderzoeksorganisaties en kleine en middelgrote ondernemingen uit heel Europa. Het volledige project zal naar verwachting tegen 2028 afgerond moeten zijn.

BMW, FCA en Tesla

Autofabrikanten die zich hebben aangesloten bij het project zijn onder meer BMW, Fiat Chrysler Automobiles en Tesla. Verder staan er verschillende accu- en batterijenfabrikanten op de lijst, waaronder Varta, Green Energy Storage en Northvolt.

“De enorme uitdagingen op het gebied van innovatie voor de Europese economie kunnen risico’s met zich meebrengen die te groot zijn voor één enkele lidstaat of één enkel bedrijf. Het is zinvol dat de Europese regeringen gaan samenzitten om de industrie te steunen bij de ontwikkeling van meer innovatieve en duurzame accu’s”, benadrukt uitvoerend vicevoorzitter Margrethe Vestager.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.