Elektrisch rijden geeft laadoplossingenspecialist Lanova energie

Bron: LANOVA

Lanova kan terugkijken op een energiek jaar, een jaar waarin samenwerkingen zijn opgestart en het bedrijf zich volgens managing director Roy Wolbers als een betrouwbare en transparante kennispartner op de kaart heeft gezet in Nederland. Aankomend jaar wil Lanova opnieuw meeliften op de groei van elektrisch rijden in ons land.

Het aantal volledig elektrische auto’s is tussen oktober 2019 en december 2020 meer dan verdubbeld tot ruim 153.000 voertuigen, zo becijferde BOVAG en dataprovider RDC eerder in december. Gezien de voortdurende populariteit van auto’s als de Kia e-Niro, het aantal exemplaren van de Volkswagen ID.3 dat nog uitgeleverd moet worden en de scheepslading Tesla’s die onderweg is, zal ook de komende periode weer in het teken te staan van elektrisch rijden. Daar komt in het nieuwe jaar weinig tot geen verandering in, aangezien er opnieuw een keur aan nieuwe modellen en uitvoeringen in de pijplijn zit.

Ambities

Dat betekent goed nieuws voor Lanova, dat dan ook duidelijke groei-ambities heeft. Zo wil het bedrijf het aantal laadstations dat het op jaarbasis verkoopt meer dan verdubbelen in 2021. Op de middellange termijn verwacht het bedrijf mee te liften op de grote installatiegolf die nodig is om het aantal nieuwe elektrische auto’s bij te benen. “Er moeten ruim tweehonderd laadpunten per dag bijkomen en dat aantal zal alleen maar oplopen, tot naar verwachting ruim vijfhonderd per dag in 2025. Laat ons daar een mooi aandeel in hebben en dan zijn we erg tevreden”, aldus Wolbers.

Aan de wens van morgen voldoen

Lanova is niet de eerste aanbieder van laadstations en zeker ook niet de enige. Het bedrijf let naar eigen zeggen goed op de toekomstbestendigheid van zijn laadoplossingen, als onderscheidende factor. Daarbij wordt niets overgeslagen, ook de installatie van het laadpunt of iets eenvoudigs als de laadkabel niet.

“We houden continu in de gaten of onze laadstations aan de wens van morgen voldoen. Dat begint al met een toekomstbestendig laadvermogen van 22 kW voor de AC-laders. Daarnaast kijken we altijd naar wat er nodig is om het laadpunt optimaal te laten werken, Alles zit ingebakken, alles is geijkt,” zegt accountmanager Jan-Willem Voortman. Op die manier staan ze bij Lanova te allen tijde gereed om voor te sorteren op de vraag van morgen.

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Een andere onderscheidende factor zijn de zogeheten leaseoplossingen van Lanova. In tegenstelling tot wat bij veel andere aanbieders van laadpunten het geval is, kun je bij Lanova ook AC-laadstations leasen. “We merken dat veel mensen, zeker particulieren, opzien tegen de noodzakelijke investering. Deze mensen kan je net dat stukje extra bieden als je een laadpunt op basis van een maandbedrag aanbiedt’’, zegt Wolbers daarover.

Dat werkt volgens Wolbers niet alleen drempelverlagend, maar helpt tevens de uitrol van infrastructuur te bespoedigen. Inmiddels wordt zo’n 40 procent van het aantal laadstations dat Lanova op jaarbasis plaatst, geleased. De rest wordt gekocht.

Belangrijke rol weggelegd voor DC-laders

Het afgelopen jaar stond zoals gezegd voor een belangrijk deel in het teken van samenwerkingen. Zo werkt Lanova inmiddels samen met Leaseplan en leasevergelijker debesteleasedeal.nl. Ook grote dealerbedrijven kan Lanova tot zijn partners rekenen, waaronder Huiskes-Kokkeler en de Molenaar Autogroep. “Wat we voor leasemaatschappijen en autobedrijven doen is vergelijkbaar. We ontzorgen de bedrijven zodra zij een nieuwe auto hebben verleased of verkocht. We zorgen ervoor dat de klant op tijd het benodigde laadstation heeft”, zegt Voortman.

Daarnaast is Lanova een landelijke samenwerking aangegaan met Joulz, een in heel Nederland opererende aanbieder en installateur van laadinfrastructuur. Samen verzorgen de bedrijven de laadstations voor de Polestar 2. Andere hoogtepunten van het afgelopen jaar zijn onder andere de opgebouwde samenwerkingen met Avia Weghorst en Kuster Energy, voor wie Lanova DC-snelladers levert.

Dat brengt ons op het andere belangrijke productaanbod van Lanova, want hoewel het bedrijf hoofdzakelijk AC-laders verkoopt, biedt het dus tevens DC-laders aan. Deze snelladers beginnen bij een vermogen van 75 kW maar kunnen modulair opgeschaald worden naar 300 kW. “We hebben al met een groot aantal partijen gesproken om het aantal DC-laders uit te breiden, maar deze markt ontwikkelt zich op een aantal plekken anders dan verwacht. Waar we rekenden op meer afzet bij bijvoorbeeld tankstations, blijkt dat er in de markt toch nog verdeeldheid is over hoe elektrisch rijden ontvangen wordt. Op plekken waar we dat dit jaar nog niet verwacht hadden, zagen we juist meer afzet, zoals bij bouwbedrijven, groothandels en transportondernemingen”, zegt Wolbers.

Veel investeringen in snelladers verwacht

Lanova verwacht in het komende jaar enkele tientallen snelladers te zullen plaatsen, waarmee de DC-laders een belangrijke rol in in het totaalaanbod van Lanova spelen, aldus Wolbers. Uit eerder deze maand gepubliceerd onderzoek van EVbox, een andere aanbieder van laadinfrastructuur, bleek dat veel Europese bestuurders graag snelladers zouden zien op plekken waar reguliere laadpunten nu nog gebruikelijk zijn, zoals in parkeergarages of bij supermarkten.

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Wolbers vindt dat een interessante ontwikkeling, maar plaatst tevens een aantal kanttekeningen. Zo moet de infrastructuur ter plaatse een snellaadpunt aankunnen. Moet dat echter nog aangelegd of verzwaard worden, is de ondernemer of exploitant dan bereid die investering te doen en de noodzakelijke tijd ervoor uit te trekken? “Uit onze ervaring blijkt dat supermarkten of tankstations op zichtbare en goed bereikbare locaties nu, of over enkele jaren zo’n investering zullen doen, aangezien je op plekken waar veel mensen bijeenkomen, zoveel mogelijk diensten wilt aanbieden. Voor een pomphouder van een tankstation aan de rand van het dorp loont zo’n investering mogelijk niet. Waarbij veel andere locaties juist wel uitermate geschikt zijn voor snelladers.”

Wolbers gaat om die reden niet per definitie mee in plannen zoals die van de Duitse overheid, om bij elk tankstation een laadpunt verplicht te maken. “Dat zou van de locatie en het inzicht van de ondernemer afhankelijk moeten zijn”.

Goede voorlichting nog altijd noodzakelijk

Van mensen die net een elektrische auto hebben gekocht of geleased zou je verwachten dat ze goed ingelezen zijn over wat daar bij komt kijken. Nog altijd zijn er genoeg nieuwe bestuurders bij die ervan uitgaan dat ze thuis prima uit de voeten kunnen met het reguliere stopcontact als laadpunt. Sterker nog, veel mensen gaan pas nadenken over laden als de auto al op de oprit staat. “Daar zijn we gelukkig op voorbereid doordat we uit voorraad kunnen leveren, zodat ze binnen twee weken een laadstation geïnstalleerd en wel thuis hebben”, zegt Wolbers.

Een tweede belangrijke misvatting onder de mensen die in contact komen met Lanova, is dat (thuis)laders van 22 kW snelladers zijn. En dat daarmee de auto na een half uur weer vol is. Dat is hen immers bij bijvoorbeeld de dealer verteld. “We maken nog dagelijks mee dat mensen, wanneer we ze vertellen dat het laden met een laadstation van 22 kW een paar uur in beslag neemt, in de veronderstelling zijn dat ze een snellader aanschaffen. Dat is echter niet het geval. De laadstations van Lanova zijn standaard 22 kW. Snelladers beginnen bij ons met 75 kW. Een snellader is echter niet geschikt voor een regulier huishouden. Zodoende doen we veel aan voorlichting, waarbij we samen optrekken met onze dealers en partners. Zo zorgen we ervoor dat zodra het contract voor een (lease)auto getekend is, de klant direct doorgestuurd wordt en wij alles voor het laden in orde maken.”

Dit artikel is verschenen in TankPro Magazine nummer 6. Wil je hét vakblad voor de tankstationsector voortaan in de brievenbus? Sluit dan direct een abonnement af en ontvang het blad 6x per jaar. 

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.