Foto: Dats24

Maximale prijs van liter benzine in België stijgt

Foto: Dats24

Wie naar België gaat om te tanken, is sinds dinsdag wat duurder uit. Consumenten betalen bij onze zuiderburen voortaan maximaal 1,3870 euro voor een liter benzine 95 (E10), een stijging van 3,7 cent. Dat meldt de Vlaamse krant Het Nieuwsblad op basis van berichtgeving door de Belgische overheidsdienst Economie.

Klanten die benzine 98 (E5) tanken, betalen van nu af aan maximaal 1,4490 euro per liter. Bij deze brandstof is de stijging van de literprijs iets lager: 3,4 cent. Voor beide brandstoffen geldt dat het over de maximumprijs gaat. In België mogen pomphouders brandstoffen niet aanbieden boven een door de overheid vastgesteld bedrag. De stijging betekent daarom niet dat elk tankstation de prijzen met ruim 3 cent verhoogt.

Nederland

De brandstofprijzen worden in het land bepaald aan de hand van overleg tussen de Belgische staat en de Belgische Petroleum Federatie (BPF). De federale overheidsdienst Economie past elke werkdag de maximale brandstofprijs aan. Ondanks de stijging ligt de gemiddelde literprijs van benzine nog altijd een stuk lager dan in Nederland.

Dat de prijzen in België weer stijgen, heeft volgens Het Nieuwsblad te maken met de toenemende vraag naar olieproducten en biocomponenten op de internationale markt. Ook in Nederland stijgen de prijzen aan de pomp iets door onder andere deze ontwikkelingen. Toch zullen Nederlandse consumenten daar nauwelijks iets van merken. Het gaat voorlopig maar om een paar eurocenten verschil, vertelde Erik de Vries van brancheorganisatie NOVE eerder aan TankPro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.