12 procent minder brandstof getankt in 2020

Bron: Pixabay (vrij te gebruiken)

De coronacrisis zorgde in de eerste tien maanden van 2020 voor een sterke afname van het aantal getankte liters diesel, benzine en LPG. Ten opzichte van 2019 werd bijna anderhalf miljard liter minder brandstof afgenomen aan de pomp, oftewel een daling van 12 procent. Dat blijkt uit een analyse van de CBS-cijfers door brancheorganisatie BOVAG.

Tot en met oktober daalde de verkoop van LPG relatief het hardst. In vergelijking met 2019 werd er 15 procent minder van de brandstof verkocht. In de eerste tien maanden van 2020 kwam de totale verkoop van LPG uit op 170 miljoen liter. Ook de benzineverkoop ging hard achteruit. In vergelijking met het jaar ervoor werd 13,5 procent minder benzine verkocht. Daarmee kwam het totaal aantal verkochte liters tot en met oktober uit op 4,1 miljard. De dieselverkoop daalde vergeleken met de andere twee brandstoffen iets minder hard. Hier ging het om een vermindering van 11 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In totaal werd er 5,8 miljard liter diesel afgezet.

April

Met name in april daalde de verkoop van brandstoffen drastisch. Terwijl in april 2019 nog meer dan 1,2 miljard liter brandstof werd afgenomen, was dat in dezelfde maand een jaar later slechts 818 miljoen liter. Normaal gesproken is de afname van diesel, benzine en LPG maandelijks meer dan een miljard liter. Sinds het begin van de coronacrisis werd dit aantal alleen nog in juli, september en oktober gehaald. BOVAG verwacht dat de brandstofomzet in 2020 eindigde op zo’n 12 miljard liter, het laagste aantal in dertig jaar tijd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.