Litertje E10 het voordeligst bij Joontjes Kreditank in Sneek

Foto: MultiTankcard

Wie goedkoop wil tanken moet naar Sneek. Dat blijkt uit een analyse van MultiTankcard. De gemiddelde prijs van een liter E10 ligt bij tankstation Joontjes Kreditank in de Friese stad het laagst met 1,434 euro. Vlak daarachter volgt Fieten Olie in Blaricum met 1,435 euro. Het podium wordt gecompleteerd door een tweede tankstation in Sneek, Esso Express met een gemiddelde prijs van 1,449 euro.

Alle Nederlandse tankstations met tenminste vijfhonderd transacties per jaar konden een gooi doen naar de zogenoemde Slim Tanken Award, de prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door MultiTankcard. Joontjes Kreditank Sneek is overigens niet alleen de goedkoopste met de – meest gangbare – E10-benzine, maar staat ook in de topdrie bij diesel. Sneek is sowieso goed vertegenwoordigd; diverse Sneker pompstations zijn terug te vinden in de ranglijst.

In de categorie Premium benzine E5 blijkt TinQ Hoogeveen met een gemiddelde literprijs van 1,581 euro de goedkoopste keuze. In de categorie diesel werden twee winnaars aangewezen. Tamoil Nieuw-Vennep en Esso Express Beek in de gemeente Montferland in de Achterhoek. Zij bleken samen de goedkoopste dieselpompen met een gemiddelde literprijs van € 1,095.

Besparen op tanken

Brandstofkosten kunnen op jaarbasis hoog uitvallen. “Mensen realiseren zich vaak niet dat een ritje van 100 kilometer al snel zo’n 15 euro aan benzine kost”, benadrukt Patrick Roozeman, directeur van MultiTankcard. “Daardoor is het voor veel Nederlanders een sport om hier zo veel mogelijk op te besparen. Natuurlijk helpt het om het aantal gereden kilometers te beperken en een zuinige rijstijl te hanteren. Maar ook de keuze van tankstation is daarbij bepalend.”

Zo betaalde je volgens Roozeman voor E10-benzine in november dit jaar langs de snelweg gemiddeld 17 cent meer per liter dan bij een gemiddelde lokale onbemande pomp. Dat scheelt op een gemiddelde tank (55L) direct ruim 9 euro per tankbeurt. “Aangezien tegenwoordig ruim de helft van alle tankstations onbemand is, vind je altijd wel een goedkoop tankstation in de buurt. Ook het tanken bij bemande tankstations die niet langs de snelweg liggen, is al een stuk goedkoper. Zo was het daar de afgelopen maand 13 cent goedkoper per liter dan een tankbeurt langs de snelweg.”

Ook voor bedrijven is besparing op brandstofkosten een belangrijk thema. De uitdaging is hierbij wel dat medewerkers met een tankpas zelf de rekening niet hoeven te betalen. Roozeman: “Dat helpt natuurlijk niet om een besparing te realiseren. Wij helpen daarom bedrijven – met o.a. rapportages op gemiddelde kosten per liter per medewerker – om meer inzicht te krijgen in de gemaakte brandstofkosten. Daarbij is ons advies om vooral goed gedrag van medewerkers te stimuleren door tips te geven over slim tanken en een zuinige rijstijl.”

Invloed van corona groot

Pomphouders kijken terug op een bijzonder jaar. Tijdens de eerste lockdown, vanaf maart, liep het aantal tankbeurten dramatisch terug. Tegelijkertijd speelde er een handelsoorlog die tot ongehoord lage benzineprijzen leidde. Sommige pomphouders zagen hun omzet dalen tot wel 50 procent. Roozeman: “Vanaf juni pakten mensen de auto weer wat vaker en trok het aantal tankbeurten aan. Nu, tijdens de tweede lockdown, wordt er verhoudingsgewijs minder thuisgewerkt en dus meer getankt. Maar terug op het pre-coronaniveau zitten de benzineleveranciers nog niet met gemiddeld 30 procent minder tankbeurten in november 2020 in vergelijking met diezelfde maand vorig jaar.”

Top 3 goedkoopste benzinepompen E10 (gemiddelde literpijs):
1 Joontjes Kreditank Sneek, Friesland € 1,434
2 Fieten Olie Blaricum, Noord-Holland € 1,435
3 Esso Express Sneek, Friesland € 1,449

Top 3 goedkoopste benzinepompen Premium benzine E5 (gemiddelde literprijs)
1 TinQ Hoogeveen, Drenthe € 1,581
2 Total Velserbroek Inz De Kamp, Noord-Holland € 1,614
3 Total Amsterdam Van Marwijk Kooij, Noord-Holland € 1,627

Top 3 goedkoopste Dieselpompen (gemiddelde literprijs)
1 Tamoil Nieuw-Vennep, Noord-Holland € 1,095 & Esso Express Beek, Montferland, Gelderland € 1,095
2 Esso Express Sneek, Friesland € 1,109
3 Joontjes Kreditank Sneek, Friesland € 1,110

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.