Lukoil waarschuwt voor vertrek uit Nederland

De Nederlandse financiële tak van Lukoil zegt genoodzaakt te zijn te vertrekken uit Nederland, aangezien het bedrijf geen van de grote accountantskantoren bereid heeft gevonden om de boeken te controleren.

Daarvoor waarschuwt Lukoil International Finance B.V. (LIFBV) volgens RTL Z in twee brandbrieven aan minister van Financiën Wopke Hoekstra, die in het bezit zijn van de nieuwszender. LIFBV zou gezegd hebben dat een exit uit Nederland ook gevolgen voor de activiteiten van Lukoil zal hebben. In tegenstelling tot LIFBV, waar van tijd tot tijd hooguit een handjevol mensen werken, heeft Lukoil in Nederland 450 mensen in dienst en exploiteert het 75 tankstations.

Accountants houden de boot af

Pogingen van LIFBV om na 10 jaar de gebruikelijke accountant KPMG langer aan boord te houden, liepen stuk en ook de andere kantoren hielden de boot af.

Hoekstra heeft naar eigen zeggen weliswaar contact hebben gezocht met de Autoriteit Financiële Markten en de beroepsvereniging van accountants, maar die pogingen zijn vruchteloos gebleken, zo schrijft de minister aan LIFBV. Nieuwe regelgeving om de minister in dergelijke gevallen in staat te stellen een accountantskantoor aan te wijzen, komen voor het bedrijf te laat. Hierdoor lijkt een vertrek onvermijdelijk.

“Lukoil en LIFBV vinden dat onbegrijpelijk, te meer nu het vestigingsklimaat in Nederland altijd hoog op de politieke agenda staat. LIFBV wordt feitelijk uit Nederland verdreven”, zo valt er volgens RTL Z in een van de brieven te lezen. Door te schermen met het vertrek van Lukoil in de slipstream van LIFBV, moet een oplossing geforceerd worden, zo lijkt het.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is als freelance redacteur verbonden aan TankPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.