bron: pixabay

Huishoudens gaven in oktober minder uit aan brandstof

bron: pixabay

Consumenten hebben in oktober de hand op de knip gehouden, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. De bestedingen vielen die maand 6,5 procent lager uit ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Het waren vooral de diensten, zoals etentjes in een restaurant of een theaterbezoek, waar minder geld naartoe ging. Dat kwam onder meer door de aangescherpte coronaregels van halverwege oktober. Ook aan zogeheten overige goederen werd door huishoudens minder uitgegeven. Hieronder vallen onder meer gas en motorbrandstoffen. Er werd hier uiteindelijk 2,4 procent minder aan besteed ten opzichte van vorig jaar. Volgens het CBS kwam dat vooral doordat er minder getankt is.

De binnenlandse consumptie door huishoudens ligt sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart steevast onder het niveau van 2019. De neergang was in april met 17,1 procent het heftigst, terwijl de daling in augustus met 2,3 procent het geringst was. Afgelopen april werd 10,6 procent minder uitgegeven aan brandstoffen dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is als freelance redacteur verbonden aan TankPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.