FIA zet eerste stappen met duurzame biobrandstoffen

Shell lab, Ferrari

De Internationale Automobiel Federatie (FIA) heeft deze week de eerste vaten duurzame biobrandstof aan de motorleveranciers in de Formule 1 overhandigd. Ferrari, Honda, Mercedes-AMG en Renault zullen er nu mee gaan testen, om vervolgens samen met hun brandstofleveranciers hun eigen, maar nog altijd 100-procent duurzame brandstoffen te ontwikkelen.

Duurzame brandstoffen worden verplicht vanaf 2026, wanneer de Formule-1 teams overstappen op de volgende generatie motoren. Ter voorbereiding wordt er vanaf heden getest met de nieuwe biobrandstof van de FIA, die volgens de organisatie uit bioafval gemaakt is. Vanaf volgend jaar kunnen ook andere raceklassen met de brandstof kennismaken.

Routekaart

Ross Brawn, de technische baas van het Formule 1-circus, is blij met de nieuwe stappen op weg naar een klimaatneutraal kampioenschap in 2030. “Onze belangrijkste doelstelling is het maken van een routekaart voor de hybride-aandrijflijn, om ervoor te zorgen dat de uitstoot omlaag gaat en dat straatauto’s hiervan profiteren. We geloven dat we hier met de nieuwe generatie motoren, in combinatie met duurzame brandstoffen, een uitgelezen kans voor hebben.”

“Met het ontwikkelen van een duurzame brandstof uit bioafval, die desondanks geschikt is voor de Formule 1, zetten we een belangrijke stap voorwaarts”, aldus FIA-president Jean Todt. “Met de steun van ’s werelds meest toonaangevende olie- en gasbedrijven kunnen we de hoogstaande technische prestaties met duurzaamheid verenigen.”

De eerste race van het nieuwe seizoen staat vooralsnog gepland voor 21 maart 2021 in Melbourne, Australië.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is als freelance redacteur verbonden aan TankPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.