‘Lockdown leidt tot afname brandstofafzet, maar biedt zeker ook kansen’

De eerste gevolgen van de nieuwe lockdown zijn al merkbaar aan de pomp. Dat stelt algemeen directeur Ronald Kempen van Tamoil Nederland woensdag in de uitzending van TankPro TV. De afzet van brandstof lag direct 20 procent lager dan normaal. “Ik verwacht dat dit verder gaat afnemen aangezien nu ook scholen dicht zijn en het aantal reisbewegingen afneemt.”

Nederland gaat tot half januari op slot. En dat is direct te merken aan het aantal liters dat getankt wordt, vertelde Kempen in de uitzending. “Daar merken we al iets van. Dinsdag zagen we al meteen dat we op -20 procent uitkwamen ten opzichte van normaal.” De algemeen directeur van Tamoil Nederland, dat 225 locaties heeft in Nederland, verwacht dat het aantal getankte liters komende periode minimaal 20 tot maximaal 30 procent lager uitvalt dan normaal. “Eind september lagen de volumes op ongeveer -7 procent ten opzichte van de periode voor corona. Dat was een stevig herstel nadat het in maart en april in de eerste golf vrij ver was weggezakt tot het dieptepunt van -40 procent.”

Kansen in coronatijd

Toch biedt de huidige situatie ook kansen, stelt Kempen. “Je zag tijdens de eerste periode van strenge maatregelen – in maart/april – dat shops het boven verwachting goed hebben gedaan. Die vallen onder essentiële winkels. Met name kant-en-klare broodjes verkochten goed.” Omdat veel andere winkels gesloten zijn, kloppen veel klanten bij de tankshop aan. “Maar we gaan nu wel een vakantietijd in. Dat is natuurlijk een andere periode dan in het voorjaar.”

Tamoil Nederland maakte onlangs bekend dat het zeven tankstations van Hartholt Olie in het oosten van Nederland overneemt. Daarmee wordt het netwerk van Tamoil in Overijssel uitgebreid tot elf verkooppunten. Met de overname groeit het totale aantal Tamoil-locaties van 218 tot 225, waarmee de formule een marktaandeel van ruim 5 procent heeft. We gingen in TankPro TV in gesprek met algemeen directeur Ronald Kempen over het jaar 2020, de overname van Hartholt Olie en over de gevolgen van de lockdown voor tankstations.

Bekijk het interview hieronder terug (vanaf 5:08 min.)

Wil je voortaan een melding krijgen zodra we live gaan? Abonneer je dan op ons TankPro TV Youtube-kanaal.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.