Mondkapjesplicht in en rond tankstations van kracht

Foto: Rieneke Kok

Het is sinds dinsdag in publieke binnenruimtes verplicht een mondkapje te dragen. De maatregel geldt ook in en rond tankstations, voor zowel klanten als medewerkers.

De mondkapjesplicht is in feite een voortzetting van het dringende advies van de overheid, maar dan wettelijk geregeld. Het regel geldt vooralsnog voor drie maanden, waarbij in de publieke binnenruimte mond en neus bedekt moeten zijn. De tankshop geldt als publieke binnenruimte, aangezien mensen daar net als in een winkel vrij naar binnen kunnen lopen.

Belangenvereniging Tankstations BETA roept tankstations op om het mondkapje deel uit te laten maken van de bedrijfskleding van medewerkers. Ook onderstreept de organisatie dat spatschermen of transparante mondkapjes vooralsnog niet zijn toegestaan, tenzij daar medische noodzaak voor is. Ook op plekken waar een scherm beter is dan een mondkapje, zoals in de hitte van een bakery, zijn uitzonderingen van toepassing. BETA heeft reeds om opheldering gevraagd.

“Inmiddels hebben wij begrepen dat er voor bepaalde winkels uitzonderingen worden gemaakt als medewerkers de hele dag een mondkapje moeten dragen. Wij informeren bij het ministerie of deze uitzondering ook voor onze branche geldt”, zegt BETA in een persbericht.

Uitzonderingsregel op veel plekken echter niet aan de orde

Daarnaast wijst BETA erop dat de regeling de mogelijkheid biedt om geen mondkapje te dragen in gevallen waarin er constant 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden. Dit kan binnen de tankshop gelden voor de afgesloten kassiersruimte, ook wel de kooi of OBRI genoemd. De medewerker komt op die manier niet in contact met klanten.
Toch vraagt BETA pomphouders om hier terughoudend mee te zijn, aangezien deze medewerker dan onafgebroken in de OBRI werkzaam moet zijn. “Het is niet wenselijk dat iemand een mondkapje steeds op- en af doet. Binnen het tankstation zal deze uitzonderingsregel op veel plekken echter niet aan de orde zijn en zullen werknemers een mondkapje moeten dragen.”

Afgelopen zomer, toen veel versoepelingen door de regering teruggedraaid werden na een toename in het aantal coronabesmettingen, riep BETA de tankstations en carwashlocaties op zich zo goed mogelijk aan alle geldende regels te houden. Daarnaast onderstreepte BETA het belang van het scherp houden van het personeel.

In oktober moesten eet- en drinkgelegenheden in tankstations hun deuren weer sluiten sinds, al bleef afhalen blijft wel mogelijk. De bakery mocht eveneens openblijven, maar statafels, zithoeken, stoelen en krukken werden weggehaald.

Lees meer: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is als freelance redacteur verbonden aan TankPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.