Marktpartijen streven naar 1.500 waterstoftankstations

Een brede coalitie van 62 marktpartijen heeft uitgesproken te zullen streven naar 1.500 waterstoftankstations in Europa in 2030. Rond die tijd moeten er tevens 100.000 waterstofvrachtwagens op de weg zijn.

Op die manier willen de betrokken partijen bijdragen aan de EU Green Deal, die ervoor moet zorgen dat de EU in 2050 koolstofneutraal is. Hiervoor moet onder meer de uitstoot van het wegtransport met 90 procent teruggedrongen worden.

Daarom richt de verklaring zich vooral op de komst van zware waterstofvrachtwagens en de noodzakelijke tankinfrastructuur. Hiermee moet tevens de vraag naar groene waterstof aangewakkerd worden. Dit alles moet de EU in staat stellen een voortrekkersrol op waterstofgebied te vervullen, zo stellen de marktpartijen.

De coalitie hoopt met geld uit verschillende Europese potjes de ontwikkeling van waterstofvrachtwagens in een stroomversnelling te brengen. Daarnaast willen de marktpartijen dat er een op CO2-uitstoot gebaseerde tolheffing komt, zodat waterstofvrachtwagens kunnen voorsorteren op een betere uitgangspositie ten opzichte van dieseltrucks.

Onder ondertekenaars zitten naast bedrijven als Daimler, Hyundai, Iveco en VDL ook partijen als Shell en Total. Het H2Platform, een samenwerkingsverband waar onder meer de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en van Economische Zaken en Klimaat deel van uitmaken, zette ook zijn handtekening.

In Nederland sloot Gasunie eerder deze maand een uitgebreide intentieverklaring met het Duitse energiebedrijf EWE voor de ontwikkeling van een Noordwest-Europese waterstofmarkt, een initiatief gesteund door de Duitse deelstaat Nedersaksen. In de Nedersaksische Lingen-raffinaderij werken BP en de Deense producent van groene stroom Ørsted samen aan een project voor de productie van groene waterstof.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is als freelance redacteur verbonden aan TankPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.