Fastned dwingt minister tot aanpassing vergunningenbeleid

De Raad van State heeft minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur op de vingers getikt na klachten van Fastned. Aanleiding is de vergunning die de minister verleende aan restaurantketen Van der Valk voor zes laadpalen langs de A4 bij verzorgingsplaats Den Ruygen Hoek in de gemeente Haarlemmermeer. De vergunning werd achteraf verleend, nadat Van der Valk constateerde dat er een vergunningplicht gold.

Volgens Fastned ging de minister daarmee in de fout, omdat voor de plaatsing van laadpalen op die verzorgingsplaats een open procedure moest worden gevolgd. Ook andere partijen hadden moeten meedingen naar de vergunning die nu naar Van der Valk ging.

De vergunning werd vorig jaar vernietigd door de rechtbank Noord-Holland. Maar dat was tegen het zere been van de minister. Die stapte vervolgens naar de Raad van State voor een hoger beroep.

De minister kwam daar met het argument dat een vergunning voor een aanvullende voorziening als laadpalen geen schaarse vergunning is. Van een Europese plicht (de Dienstenrichtlijn) om dan anderen ook mee te laten dingen naar de vergunning was daarom geen sprake. Alleen bij schaarse vergunningen geldt die plicht wel.

Schaarse vergunning

De Raad oordeelt dat het inderdaad geen schaarse vergunning is. Maar dat betekent nog niet dat de minister dan andere gegadigden kan buitensluiten. Naast de aanvraag van Van der Valk voor een vergunning moet de minister ook rekening houden met andere mogelijke aanvragen. En het is dan aan de minister om te beoordelen of er meerdere vergunninghouders een plek op de verzorgingsplaats kunnen krijgen. Daarbij kan de minister dan bezien of de verzorgingsplaats voldoende veilig is voor de gebruikers. Want dat kan een reden zijn om het aantal vergunninghouders te beperken.

De Raad oordeelt ook dat het beleid waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen exploitanten van basisvoorzieningen of aanvullende voorzieningen op een verzorgingsplaats, niet deugt. Fastned klaagde bij de Raad dat de minister alleen exploitanten van een basisvoorziening (restaurant of tankstation) een vergunning voor laadpalen wil geven, omdat de veiligheid op de verzorgingsplaats daarmee gediend is. Of dat een derde partij alleen onder de vlag van een exploitant van een basisvoorziening laadpalen mag plaatsen. Met dit beleid overtreedt de minister de Europese Dienstenrichtlijn, aldus de Raad.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Adrie van der Wel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.