Vraag naar elektrische auto’s en hybride-modellen in de lift

Audi e-tron 55 quattro: Endurance test

Elektrische auto’s, voertuigen met plug-inhybride aandrijflijn en hybride-modellen hebben een steeds groter aandeel in het aantal registraties van nieuwe personenwagens, zo meldt BOVAG.

Uit een analyse van RDC-cijfers door BOVAG blijkt dat 46,1 procent van alle in oktober op kenteken gezette auto’s (deels) elektrisch was. Volledig elektrische voertuigen hadden vorige maand een aandeel van 22,5 procent, de geëlektrificeerde modellen een aandeel van 23,5 procent. Dat komt neer op respectievelijk 7.224 en 7.501 exemplaren.

Bij de volledig elektrische modellen was de nieuwe Volkswagen ID.3 vorige maand koploper met 2.789 stuks. Het model had daarmee een aandeel van 8,7 procent. Daarnaast was er in oktober veel vraag naar de hybride Kia Niro en Toyota Yaris.

In de eerste tien maanden van dit jaar is het aandeel van volledig elektrische auto’s met 12 procent toegenomen tot 36.015 exemplaren. Dat vertaalt zich naar een marktaandeel van bijna 13 procent. Het aantal registraties van (plug-in) hybrides nam met zelfs met 73 procent toe. Tot en met oktober zijn er bijna 50.000 op kenteken gegaan, goed voor een aandeel van bijna 18 procent.

Opleving voor LPG

In oktober was 50,1 procent van de nieuwe personenwagens voorzien van een benzinemotor. Het aandeel van diesel kwam uit op slechts 2,4 procent, terwijl het marktaandeel van LPG nog veel lager is. Toch zit de populariteit van personenauto’s op LPG zit in de lift. Gedurende de eerste tien maanden van dit jaar is het aantal registraties verdrievoudigd. Die komen bijna allemaal op rekening van Groupe Renault. Bij Dacia gingen 780 personenwagens op LPG op kenteken, bij Renault 641.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is als freelance redacteur verbonden aan TankPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.