Repsol onderzoekt nieuwe productiemethode voor groene waterstof

Repsol heeft een nieuwe productiemethode voor groene waterstof in ontwikkeling. Het Spaanse olie- en gasbedrijf werkt aan een proces waarin de elektrolyse, waarbij water in zuurstof en waterstof worden gesplitst, overgeslagen kan worden.

Samen met het Spaanse gasbedrijf Enagás en verschillende onderzoeksinstituten werkt Repsol aan een methode die het foto-elektrokatalysatie noemt. Hierbij wordt zonlicht gebruikt voor het splitsen van water in zuurstof en waterstof in plaats van elektriciteit, vergelijkbaar met fotosynthese. Hierdoor is deze productiemethode in theorie goedkoper, zo tekende de website Recharge News op uit de mond van onderzoeker Elena Verdú.

Het nieuwe proces staat nog in de kinderschoenen, maar de ontwikkelaars hebben er hoge verwachtingen van. Aan de productie van groene waterstof door middel van duurzame energie kleven sowieso nog een aantal nadelen.

Zo hebben de elektrolyse units vaak een beperkte capaciteit. Het exemplaar dat bij een nieuwe te bouwen waterstoftankstation in Antwerpen moet verreizen, heeft een capaciteit van 1,2 megawatt. Volgens TNO moeten we voor de grootschalige productie van groene waterstof naar installaties “op gigawatt niveau.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is als freelance redacteur verbonden aan TankPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.