ACM wil meer transparantie over kosten laadsessie elektrische auto

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat het voor consumenten duidelijker wordt wat de precieze kosten voor een laadsessie zijn en waar dit bedrag uit opgebouwd is. Vanaf 1 december zal het daarom beginnen met controles van aanbieders van laadpassen en laadpalen, om hen zo tot meer transparantie aan te zetten.

“De regels zijn niet nieuw. Nu steeds meer mensen een elektrische auto aanschaffen, is het nog belangrijker dat de tarieven voor het opladen van elektrische auto’s duidelijk zijn. Dan kunnen mensen een geïnformeerde keuze maken”, zegt directeur consumenten bij de ACM Edwin van Houten.

De ACM wil dat consumenten bij de aanschaf van een laadpas al precies kunnen zien waar ze terecht kunnen voor een laadsessie en hoeveel ze er zullen betalen. Deze informatie moet online beschikbaar zijn of in ieder geval bij het laadpunt zelf. Ook na afloop van de laadsessie mag er geen onduidelijkheid zijn over de kosten, zegt de ACM, die wil dat bestuurders het vooraf opgegeven bedrag en het uiteindelijke bedrag naast elkaar kunnen leggen.

Ook Den Haag wil duidelijkheid over kosten

Eerder deze maand zette de politiek een stap in dezelfde richting door laadexploitanten vanaf 1 juli 2021 te verplichten informatie over publiek toegankelijke laadpunten in Nederland te delen. Ook dit moet het voor consumenten eenvoudiger maken om prijzen te vergelijken.

“We maken het nu makkelijker om de laagste prijs te vinden”, zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) eerder deze maand. “Straks zie je in één oogopslag wat het laden kost. En weet je voordat je ernaartoe rijdt dat een laadpunt vrij is. Dat geeft zekerheid en vertrouwen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is als freelance redacteur verbonden aan TankPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.