‘Aantal tankbeurten van Nederlanders in buitenland dit jaar fors lager’

Foto: Pixabay / vrij te gebruiken

Traditionele vakantielanden als Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië hebben afgelopen zomer fors minder Nederlanders over de vloer gehad. Die conclusie kan getrokken worden uit cijfers van mobiliteitspasaanbieder MultiTankcard. Het aantal tanktransacties in het buitenland met de pas viel dit jaar tijdens de zomermaanden namelijk aanzienlijk lager uit dan in 2019.

Ruim 100.000 tankpashouders van de aanbieder kunnen hun kaart ook gebruiken voor tanken in het buitenland. Het aantal tanktransacties tijdens de zomermaanden is dan ook een goede indicatie van het reisgedrag van Nederlanders. In Duitsland kwam het aantal tankbeurten van deze groep Nederlanders uit op 42 procent ten opzichte van augustus vorig jaar. In Frankrijk is een daling zichtbaar van 50 procent ten opzichte van augustus 2019.

In Spanje en Italië lag het aantal tankbeurten met deze pas nog een stuk lager, waaruit blijkt dat veel Nederlanders het niet zagen zitten om te ver van eigen land op vakantie te gaan. In beide landen kwam het aantal tanktransacties ongeveer 75 procent lager uit in augustus dan vorig jaar.

Dip in tanktransacties

In alle Europese landen is een zeer duidelijke dip in tanktransacties zichtbaar sinds de coronamaatregelen in april werden aangescherpt. Alleen in België en Duitsland hebben grenswerkers en noodzakelijke bezoekers nog getankt in de maand april, zo blijkt uit de cijfers. Dat was slechts 10 tot 15 procent van het volume dat in maart genoteerd werd. In overige landen was er nauwelijks tankvolume van Nederlanders met de pas in de maand april. Opvallend is vooral de afname in Oostenrijk. Door het einde van het skiseizoen en de coronamaatregelen lag het aantal transacties met de tankpas in april 95 procent lager dan in maart.

In België zag het er in juli weer wat positiever uit en was een aardig herstel zichtbaar. Het aantal transacties lag alweer op 82 procent ten opzichte van juli 2019. In augustus werden de maatregelen in België echter weer opgeschroefd, wat onmiddellijk effect had op het aantal transacties dat met de pas van MultiTankcard gedaan werd (46% t.o.v. 2019).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.