14 procent minder brandstof verkocht in eerste helft 2020

De maatregelen die zijn genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, hebben geleid tot een aanzienlijke daling van de brandstofafzet. In de eerste zes maanden lag het aantal verkochte liters 14 procent lager dan vorig jaar. Uit een analyse van CBS-cijfers door BOVAG blijkt dat in de eerste helft van dit jaar 5,9 miljard liter aan motorbrandstoffen werd verkocht.

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar daalde de afzet met 955 miljoen liter. Sinds het begin van de maandelijkse metingen door CBS kwam het niet eerder voor dat er in de eerste helft van een jaar minder dan 6 miljard liter werd afgezet.

De dieselverkoop nam in het eerste halfjaar van 2020 met bijna 12 procent af tot ruim 3,4 miljard liter, qua liters benzine bedroeg de daling 16,5 procent tot 2,4 miljard liter. De lpg-afzet bleef voor het eerst in een eerste jaarhelft onder de 100 miljoen liter (-16 procent tot 98 miljoen liter).

Herstel in juni

In juni herstelde de brandstofverkoop zich verder van de forse daling in het begin van de coronacrisis, hoewel het afzetniveau voor de vierde maand op rij niet boven de 1 miljard liter kwam. Met 992 miljoen liter werd in juni 6 miljoen liter meer verkocht dan in mei, terwijl in april nog slechts 818 miljoen liter werd afgezet.

Ten opzichte van dezelfde maand in 2019 bleef de lpg-afzet in juni gelijk op 18 miljoen liter, daalde de dieselverkoop ruim 4 procent tot 564 miljoen liter en nam het aantal verkochte liters benzine af met bijna 11,5 procent tot 410 miljoen liter. Op basis van de afname in het eerste halfjaar zou de totale verkoop in 2020 onder de 12 miljard liter eindigen en dat is voor het eerst sinds 1989.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.