Brandstofomzet valt in eerste helft 2020 13,8 procent lager uit

BP Dordrecht / Foto: Remco Nieuwenbroek

De brandstofomzet in Nederland is in de eerste zes maanden van 2020 met 13,8 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS. NOVE, de brancheorganisatie voor zelfstandige brandstofhandelaren, heeft goede hoop dat een deel van die achterstand nog wordt ingelopen in het tweede deel van 2020.

Als gevolg van de corona-uitbraak en de maatregelen die zijn genomen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, was er vanaf medio maart een forse daling van het zakelijke verkeer. Dit had grote gevolgen voor de vraag naar brandstoffen. Het dieptepunt lag in april.

Herstel

In juni trok de vraag weer verder aan, met name LPG (0% ten opzichte van juni 2019) en diesel (-4,4% ten opzichte van juni 2019) herstelden zich goed. De verkoop van benzine verbeterde in juni 2020 ten opzichte van mei 2020, maar was nog steeds 11,4% lager dan in juni 2019. Reden hiervan is dat woon-verkeer onder het niveau van vóór de COVID-19-crisis lag, omdat veel mensen thuis bleven werken.

De verkoop van diesel, benzine en LPG samen kwam voor de maand juni 2020 7,4% lager uit dan in juni 2019. Verwachting is dat de maand juli verdere tekenen van herstel laat zien voor alle brandstofsoorten, ook omdat veel mensen op vakantie gingen in eigen land. NOVE heeft goede hoop dat een deel van de opgelopen achterstand nog wordt ingelopen in het tweede deel van 2020, mits er geen tweede lockdown komt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.