Rolande en truckfabrikanten starten pilot met Bio-LNG

Rolande is samen met truckfabrikanten Iveco, Scania, Volvo en een tiental transporteurs een pilot gestart om de prestaties van het rijden op Bio-LNG te meten. Hierbij worden 35 LNG-trucks van verschillende merken en transportondernemingen anderhalf jaar gevolgd.

In de pilot worden gegevens verzameld over de prestaties en de kosten van de trucks die sinds april dit jaar rijden op een blend met Bio-LNG. Deze data wordt geanalyseerd door een onafhankelijke externe partij om na afloop van het project tot gefundeerde conclusies te kunnen komen. De resultaten en conclusies worden zowel met de deelnemers, de Europese Commissie als de sector gedeeld.

De pilot is onderdeel van het mede door het Europese CEF-programma gefinancierde BIOLNG4EU-project. Het is het eerste EU-project waarbij trucks daadwerkelijk met Bio-LNG de weg opgaan.

Gemaakt uit afvalstromen

Bio-LNG is een volledig biologische brandstof die gemaakt wordt uit gecertificeerde afvalstromen, zoals organisch huishoudelijk afval, mest, slib of landbouwafval. Hiermee bespaart zwaar wegtransport fors aan CO2-uitstoot ten opzichte van diesel. In gebruik doet Bio-LNG, met een actieradius tot 1.700 kilometer en een vermogen tot 460 pk, niet onder voor een dieseltruck.

Karin Jansen, projectmanager BIOLNG4EU bij Rolande, vindt dat Bio-LNG een belangrijke plaats in de brandstoffenmix voor transport moet krijgen. “Het is nu al beschikbaar en kan zorgdragen voor een reductie in de CO2-emissie van maar liefst 99,8%. Om daadwerkelijk de stap te zetten naar vergroening van het wegtransport is het belangrijk om samen te werken met alle betrokken partijen in de keten. Het project BIOLNG4EU is hier een uitstekend voorbeeld van.”

Investeren in Bio-LNG

Mede dankzij BIOLNG4EU voorziet Rolande een verdere uitrol van Bio-LNG in het wegtransport. De pilot sluit goed aan bij programma’s die PostNL en Albert Heijn in Nederland gestart zijn, waarbij tientallen trucks op Bio-LNG rijden. In het project, dat voor 50% wordt gefinancierd uit het Connecting Europe Facility programma van de Europese Unie, introduceert Rolande Bio-LNG in het wegtransport. Rolande investeert in de productie van Bio-LNG en opent vier nieuwe tankstations voor Bio-LNG blends in Nederland en België. De opening van het eerste tankstation in Antwerpen staat gepland voor juli dit jaar.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.