Foto: Pixabay

Brandstofverkoop in Nederland krabbelt weer op

Foto: Pixabay

De verkoop van motorbrandstoffen is na de versoepeling van de coronamaatregelen in mei weer aangetrokken. Na een historisch dieptepunt in april, met 818 miljoen verkochte liters diesel, benzine en lpg, kwam het aantal liters in mei 20,5 procent hoger uit op 986 miljoen liter. Dat blijkt uit een analyse van de meest recente CBS-cijfers door Bovag.

Afgelopen maart dook de brandstofafzet met 995 miljoen liter voor het eerst in vijf jaar onder het niveau van 1 miljard liter per maand, waarna in april de gevolgen van de coronacrisis verder duidelijk werden. Sinds het CBS de afzet per maand bijhoudt, werd er nog nooit zo weinig getankt in Nederland, benadrukt brancheorganisatie Bovag.

In mei krabbelde de verkoop weer op richting het niveau van afgelopen maart. Ten opzichte van april ging het om een stijging van 12,5 procent qua liters diesel en bijna 17 procent meer lpg. De afzet van benzine steeg met ruim 35 procent tot 386 miljoen liter en kwam daarmee zelfs uit boven het niveau van maart.

In mei 2019 werd meer dan 1,2 miljard liter brandstof getankt. In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar bedroeg de daling in mei 2020 bijna een vijfde. Over de eerste vijf maanden van 2020 bedraagt de afzet van motorbrandstoffen iets minder dan 5 miljard liter, dat is bijna 900 miljoen liter minder dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Op jaarbasis zou dit betekenen dat er in 2020 minder dan 12 miljard liter getankt gaat worden in Nederland en dat is het laagste niveau sinds 1989, toen er 10,6 miljard liter werd verkocht. In 1990 bedroeg de afzet 12,8 miljard liter en sindsdien ligt de jaarafzet al zo’n 30 jaar steevast boven de 13 miljard liter, met 2006 als hoogtepunt met 15,6 miljard liter.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.