BP-tankstation in Gorinchem gaat waterstof aanbieden vanaf 2022

Vanaf medio 2022 kunnen auto’s en trucks waterstof tanken bij BP-tankstation Avelingen in Gorinchem. Donderdag is een samenwerkingsovereenkomst getekend om de bouw van het vulpunt voor waterstof mogelijk te maken. Het tankstation is in handen van exploitant Arjan de Keizer, de investering wordt gedaan door De Haan Minerale Oliën.

In de regio zijn afgelopen tijd tankstations benaderd om te kijken wat de meest geschikte plek is om met waterstof aan de slag te gaan. De ligging van BP tankstation Avelingen, vlakbij de A27, is zowel voor vrachtwagens als personenauto’s een interessante locatie.

“Ik ben heel blij dat we in samenwerking met alle partijen er nu echt voor gaan om het tanken van waterstof in de regio mogelijk te maken. Het tankstation aan de Avelingen is gunstig gelegen en biedt voldoende kansen voor een waterstofvulpunt”, benadrukt De Keizer.

Belangrijke energiedrager

Ook gemeente Molenlanden en gemeente Gorinchem zijn blij met de stappen die gezet zijn, benadrukt wethouder duurzaamheid Eelke Kraaijeveld. “Waterstof is een belangrijke energiedrager richting de toekomst. Het kan ons helpen in de totale energiemix om te komen tot het verduurzamen van de regio ook op het gebied van vervoer. Ik ben heel enthousiast dat we samen met het bedrijfsleven ervoor gaan en daardoor dus tot mooie resultaten komen.”

De samenwerkende partijen bereiden momenteel een subsidieaanvraag voor. Deze aanvraag wordt in het najaar van 2020 ingediend. Als deze subsidie wordt toegezegd, is een groot deel van de investeringskosten gedekt. De overige benodigde investeringen worden door De Haan Minerale Oliën gefinancierd. De overeenkomst is ondertekend door de gemeenten Gorinchem en Molenlanden, de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Vergunning

Samen met de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid wordt door de samenwerkende partijen bekeken hoe het vergunningentraject zo snel mogelijk geregeld kan worden. Als alles volgens planning verloopt en de benodigde vergunningen en subsidies toegekend zijn, kunnen de eerste auto’s en vrachtwagens medio 2022 in Gorinchem waterstof tanken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.