Bovag: afzet van brandstoffen was historisch laag in april

De verkoop van brandstoffen was afgelopen april extreem laag. Volgens Bovag was het zelfs de slechtste maand in jaren. Uit een analyse van de meest recente CBS-data door Bovag blijkt dat er in april 818 miljoen liter motorbrandstof werd verkocht. Dat was bijna een derde (32,2 procent) minder dan in april 2019.

Als gevolg van de intelligente lockdown kwam het openbare leven vanaf half maart grotendeels stil te liggen. Er werd vooral vanuit huis gewerkt. Dat resulteerde in maart al in het laagste afzetniveau in vijf jaar, maar in april werd pas de volle omvang merkbaar. Deze data van het CBS zijn beschikbaar over de periode vanaf begin 2013 en sindsdien kwam het pas twee keer eerder voor dat er minder dan 1 miljard liter in een maand werd getankt. In augustus 2014 met 998 miljoen liter en in februari 2015 met 991 miljoen liter. Afgelopen maart dook de afzet naar 995 miljoen liter en in april daalde deze verder naar een ongekend laag niveau van 818 miljoen liter.

Belang van transportsector

De verkoop van benzine duikelde in maart voor het eerst in vijf jaar onder de 400 miljoen liter, naar 384 miljoen en dat was ruim 20 procent minder dan in maart 2019. In april verdampte er nog eens bijna 100 miljoen liter en bleef de teller steken op een schamele 285 miljoen liter, bijna 42 procent minder dan in april vorig jaar. Nooit eerder werd er zo weinig benzine in een maand verkocht in Nederland.

De afzet van diesel bleef nog enigszins op peil, omdat de transportsector grotendeels bleef rijden tijdens de intelligente lockdown. Zodoende stroomden er 521 miljoen liters diesel uit de pompen; 55 miljoen liter minder dan in maart en ruim een kwart minder dan in april 2019. Ook lpg beleefde met slechts 12 miljoen liter een historisch dieptepunt in april.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.