Hamer maakt samen met DENS werk van waterstofdrager mierenzuur

Dens - Dutch Energy Solutions: Dens X1 power generator on formic acid

Hamer, marktleider op het gebied van brandstofinstallaties in de Benelux, gaat een nauwe samenwerking aan met DENS (Dutch Energy Solutions). Beide partijen maken gezamenlijk werk van de waterstofdrager hydrozine, ook wel bekend als mierenzuur. Hamer en DENS slaan de handen ineen op het gebied van productie, onderhoud en service van het DENS Hydrozine aggregaat.

Dit aggregaat is in staat emissieloos energie te leveren door gebruik van de vloeibare waterstofdrager hydrozine, dat voor het grootste deel uit mierenzuur bestaat. Hamer heeft onlangs, midden in de coronacrisis, in DENS geïnvesteerd om de eerste machines te laten draaien.

De technische kennis van DENS, in combinatie met de ervaring van Hamer in techniek, service en onderhoud, zorgen volgens beide partijen voor een perfecte combinatie, waardoor het hydrozine-aggregaat van DENS op een hoogwaardige en onderhoudsvriendelijke manier kan worden ingezet. Naast het bieden van service zal de engineering-afdeling van Hamer ook meedenken over het ontwerpproces, om het design zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken.

Opwekken waterstof

In hydrozine zit waterstof op een veilige en niet brandbare manier ‘gevangen’. In het aggregaat wordt uit de hydrozine à la minute weer waterstof opgewekt en direct in een brandstofcel omgezet naar schone elektrische energie. “Door deze slimme en veilige manier van waterstofopslag en transport, halen we de drempels van waterstof onder druk weg en bieden we een gebruiksvriendelijkheid die gelijk is aan die van een conventioneel aggregaat,” zegt Tijn Swinkels CTO van DENS.

Door de samenwerking tussen DENS en Hamer zal de beschikbaarheid van betaalbare, betrouwbare en duurzame moderne energie voor iedereen een flinke stap dichterbij komen. Hamer ziet in deze toepassing één van de oplossingen om de milieudoelstellingen, die nodig zijn voor ‘een schonere wereld’, te behalen.

Team FAST

Familiebedrijf Hamer is in 2016 al bij de ontwikkeling van de techniek betrokken geraakt als sponsor van het studententeam, team FAST, waarvan DENS afstamt. De oprichters van DENS, Max Aerts en Tijn Swinkels, hebben de techniek in 2015 uit het lab gehaald en doorontwikkeld tot een marktklaar product. “Het product is nu klaar om de markt op te gaan, en nu willen we gaan versnellen. Samen met een partner als Hamer, met veel technische kennis en een groot netwerk, kunnen we dat ook”, vertelt Max Aerts CEO van DENS.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.