Foto: Remco Nieuwenbroek

Verkoop van brandstoffen in maart op laagste niveau in 5 jaar

Foto: Remco Nieuwenbroek

De maatregelen die afgelopen tijd zijn genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken, hebben grote gevolgen gehad voor de afzet van motorbrandstoffen. Uit een analyse van CBS-data door brancheorganisatie Bovag blijkt dat er in maart dit jaar 995 miljoen liter diesel, benzine en LPG werd getankt. Dat is ruim 14 procent minder dan in maart 2019. Het betekende voor die maand zelfs dat de afzet van motorbrandstoffen daalde tot het laagste niveau sinds februari 2015.

Sinds begin 2013 kwam het slechts twee keer eerder voor dat er in een maand minder dan 1 miljard liter werd getankt in ons land. Dat was in augustus 2014 met 998 miljoen liter en in februari 2015 met 991 miljoen liter. Doorgaans wordt er op jaarbasis meer dan 13 miljard liter diesel, benzine en LPG in Nederland getankt. De data voor april en mei 2020 zijn nog niet beschikbaar op dit moment.

De verkoop van diesel bleef nog redelijk op niveau. De 596 miljoen liter diesel was weliswaar 9 procent minder dan in maart 2019, maar wel nog 3 procent meer dan in februari dit jaar. Vrachtwagens bleven in Nederland ook tijdens de lockdown grotendeels rijden. Dat verklaart waarom de terugval in dieselafzet beperkt bleef.

Verkoop benzine flink gedaald

De afzet van benzine daalde fors, van 485 miljoen liter in maart vorig jaar naar 384 miljoen liter in maart 2020. Ook in dit geval was het de eerste keer sinds februari 2015 dat een maandtotaal op minder dan 400 miljoen liters benzine uitkwam, waarbij ook nog eens meespeelt dat februari minder dagen telt. Naar verwachting zijn de volumes over de maand april nog lager.

In maart bedroeg de afzet van LPG 15 miljoen liter en dat was het laagste niveau ooit. In 2013 werd elke maand nog steevast ongeveer drie keer zoveel LPG getankt, maar daarna werd de impact van de ingevoerde wegenbelasting op diesel- en LPG-oldtimers steeds duidelijker, evenals van accijnsverhogingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.