Foto: MultiTankcard

Aantal tanktransacties neemt weer toe, maar het blijft rustig

Foto: MultiTankcard

De versoepeling van de coronamaatregelen zorgt voor meer drukte bij de tankstations. Maar het aantal transacties bij tankstations is nog lang niet op het oude niveau. Dit blijkt uit cijfers van MultiTankcard.

Nog altijd werken veel mensen thuis. Er is weinig drukte in de spits en ook het recreatieverkeer ligt nog niet op het oude niveau. Pas sinds eind mei en begin juni, gaan we er weer iets meer op uit. Dit blijkt uit cijfers van de aanbieder van tankpassen en mobiliteitskaarten en omzetvalidatie-platform Actuals.io. Aan het aantal transacties bij benzinepompen en laadpalen voor elektrische auto’s is te zien dat we de auto weer iets vaker gebruiken.

Dieptepunt

De sterkste daling van het aantal tanktransacties met MultiTankcard is te zien in de week van 16 maart (week 12), toen scholen en horeca dicht moesten. Het aantal tankbeurten kelderde met bijna 40 procent ten opzichte van de week ervoor. Het dieptepunt werd bereikt in week 13, toen het aantal tankbeurten met 47 procent was gedaald ten opzichte van de periode voor de coronamaatregelen.

“Pas in de week van 20 april (week 17), toen er zicht kwam op een versoepeling van de lockdown binnen afzienbare tijd, krabbelde het aantal transacties weer op”, zegt Patrick Roozeman, directeur van MultiTankcard. “Maar laatste week mei, eerste week juni, toen de basisscholen weer de hele week openden, lag het aantal pomptransacties nog steeds slechts op tweederde van de eerste acht weken van het jaar.”

Forse daling laadpaalgebruik

Het aantal transacties bij laadpalen van kaarthouders met een elektrische auto laat nog een veel grotere daling zien. Op het dieptepunt lag het aantal transacties 60 procent lager dan vóór de maatregelen. Rijders in elektrische auto’s doen dit doorgaans zakelijk en het betreft vaak doelgroepen die kunnen thuiswerken. Er zijn nog maar weinig klusbussen op elektrische aandrijving en die doelgroep kan doorgaans niet thuiswerken.

Angst voor besmetting was er overal. Dat blijkt uit de grotere voorkeur voor onbemand tanken. Vanaf week 11 (week van 9 maart) daalde het aantal tankbeurten bij bemande pompen veel sterker dan bij onbemande pompen: tot een kleine 43 procent tegenover 34 procent in week 12. In de loop van april en mei neemt dit verschil weer gedeeltelijk af. In de eerste week van juni (week 23) durfde weer een ruime 65 procent van de automobilisten naar een bemande pomp te gaan.

Openbaar vervoer

Het aantal reizigers met trein, tram en bus maakte eveneens een duik en is nog lang niet terug op het oude peil. Sinds het begin van de coronapandemie tot en met de eerste week van juni ligt het aantal OV-deelnemers met de mobiliteitspas 90 procent lager dan het gebruikelijke aantal. Angst voor besmetting lijkt de belangrijkste oorzaak. Waarschijnlijk gaan OV-reizigers vaker met de auto naar het werk. Naar verwachting krabbelt het aantal OV-reizigers weer op met de invoering van de verplichte mondkapjes vanaf 8 juni.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.