‘Wildgroei van laders, aanbieders en abonnementen is heikel punt’

Foto: Pixa bay

De opkomst van elektrisch rijden brengt een hoop nieuwe uitdagingen met zich mee. Niet alleen de beschikbaarheid van laders is een hot item, ook de wildgroei aan laadpaalaanbieders, abonnementen en prijzen is een punt van zorg. Hoe gaan we dat beter stroomlijnen? We vragen het aan Patrick Roozeman van MultiTankcard en Bart Fick van Eneco eMobility.

Van laadpaalstress was afgelopen tijd nauwelijks sprake. Sinds de invoering van de coronamaatregelen stond een groot deel van het Nederlandse wagenpark immers stil. Volgens Eneco eMobility, een van de grotere laaddienstverleners in de Benelux, maakten vooral EV-rijders fors minder kilometers. Ook bij MultiTankcard was duidelijk te merken dat het land ‘in lockdown’ was. Met het laten vieren van de teugels is inmiddels weer een voorzichtige stijging van het aantal tank- en laadbeurten zichtbaar, vertelt directeur Patrick Roozeman van kaartaanbieder MultiTankcard. “De afname was ongekend. Wat betreft benzine en diesel liep het nog wel een beetje door – busjes en vrachtwagens reden immers deels verder – maar de reductie in het aantal laadtransacties was echt dramatisch.”

Snelle groei EV

Het aantal elektrische auto’s in Nederland is afgelopen jaren in rap tempo toegenomen. Op 1 januari van dit jaar stonden er 107.000 volledig elektrische auto’s geregistreerd, dat waren er volgens het CBS 62.000 meer dan begin 2019. De verwachte groei van elektrisch rijden heeft grote gevolgen voor de vraag naar laadpalen én naar stroom. Juist dat laden roept de nodige vragen op, want de ene laadpaal is de andere niet. “De snelle groei van laders, aanbieders en abonnementen is een heikel punt,” benadrukt Roozeman. “Het is lang niet voor elke EV-rijder helder waarom je op bepaalde plekken wel en andere niet kunt laden.”

Er zijn drie soorten laadpalen: publiek, semi-publiek en privé. Eneco eMobility verzorgt vooral laadpalen op zakelijke locaties en bij mensen thuis, vertelt senior product developer Bart Fick. “De grootste uitdaging voor ons is om zo optimaal mogelijk in te spelen op de behoefte van de klant. Je hebt AC- (wisselstroom) en DC-laders (gelijkstroom). Een AC-laadpaal heeft afhankelijk van het type een vermogen van 3,7 tot 22 kW. Dit zijn de palen die wij vooral plaatsen. Snelle DC-laders beginnen bij 25 kW voor zakelijke locaties. Ook privé zien we dat deze laders in opkomst zijn, en dan vooral 15 kW. Het gaat door tot 350 kW. Voor een deel van de EV-rijders zijn deze snellaadpalen handig om even rap bij te laden. Alle huidige elektrische automodellen kunnen snelladen, maar soms niet sneller dan met 40 kW. In dat geval heb je niks aan een 150 kW-lader. Dat zal in de toekomst veranderen.”

Stel dat je voor de bakker, de slager en de groenteboer telkens een ander abonnement of betaalmethode moet hebben. En dat je pas achteraf ziet hoeveel je aankopen gekost hebben. (Patrick Roozeman, directeur van kaartaanbieder MultiTankcard)

Meer transparantie

Met de kaart van MultiTankcard kan op alle publieke en semi-publieke locaties geladen worden (en privé waar de eigenaar het inregelt). Of dat nou een snellader van Fastned is, of een paal van NewMotion, Vattenfal, Eneco eMobility of Pitpoint. Roozeman: “Dat maakt bij ons niet uit. Maar voor de klant is het lastig te weten welke kosten de ‘paal- en pas-combinatie’ met zich meebrengt. Vergelijk het met een bezoekje aan de winkel. Stel dat je voor de bakker, de slager en de groenteboer telkens een ander abonnement of betaalmethode moet hebben. En dat je pas achteraf ziet hoeveel je aankopen gekost hebben. Dat is toch vreemd? Vandaar dat MultiTankcard alleen het tarief van de paalbeheerder doorgeeft, zonder opslag.”

De markt van laadpaalaanbieders is volop in ontwikkeling. Er komen heel veel nieuwe partijen bij en ook voor bijvoorbeeld bouwmarkten, fastfoodketens en supermarkten wordt het steeds gebruikelijker om laadpalen neer te zetten. Het aantal aanbieders wordt groter en de tarieven en voorwaarden verschillen. De Autoriteit Consument & Markt trok begin dit jaar zelfs al aan de bel omdat kartelvorming tussen bepaalde aanbieders van snelladers werd vermoed. “Het is te makkelijk om te gaan wijzen. De markt werkt hard aan transparantie, maar zo eenvoudig is dat ook weer niet. Het is geen onwil, maar vooral een kwestie van technische infrastructuur. Er zijn op dit moment gewoonweg veel ontwikkelingen gaande en we zullen keuzes moeten maken hoe we dit allemaal beter kunnen regelen. Daar heeft ook de markt baat bij.”

Nieuwe toetreders

Ook volgens Fick is er genoeg ruimte voor nieuwe toetreders. “Je ziet dit nu ook volop gebeuren, niet alleen in Nederland. Ook in Duitsland betreden nieuwe partijen de markt met scherpe tarieven. Er zijn steeds meer aanbieders, waardoor het soms voor elektrische rijders onduidelijk wordt. Om zich te onderscheiden komen ze ook met creatieve prijsstellingen die niet altijd even overzichtelijk zijn voor een leek. De grote diversiteit aan tarieven van laaddienstverleners dwingt om andere prijsmodellen te hanteren.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Foto: Remco Nieuwenbroek / TankPro.nl

Het realtime uitwisselen van gegevens is volgens Roozeman echt een belangrijke stap om te zetten. “Dat levert flink wat voordelen op, zowel voor de aanbieder als voor de klant. Welke palen zijn vrij, welke capaciteit hebben deze en wat kost het opladen? En hoe wordt dit direct verrekend. Daar valt nog veel te halen.”

Gevolgen coronacrisis

Gaat de coronacrisis de opkomst van elektrisch rijden vertragen? “Nee, daar geloof ik niet in. Integendeel, ik denk juist dat het kan bijdragen aan het creëren van meer bewustwording. Duurzaamheid is een item. Er moet iets veranderen. Elektrisch rijden kan daar zeker een belangrijke rol in spelen”, benadrukt Fick. Ook Roozeman denkt dat de EV niet langer te stoppen is. “Er komen heel veel nieuwe automodellen met stekker op de markt, ook meer betaalbare modellen die voor een grotere groep interessant zijn. Wellicht dat de introductie van deze auto’s nu wat langer op zich laat wachten, maar ze komen er echt wel aan hoor.”

Je kunt je vervoer veel efficiënter en slimmer inzetten. En je laadgedrag daarop aanpassen. (Bart Fick, Eneco eMobility)

Een gevolg van de coronacrisis is mogelijk wel dat het aantal zakelijke kilometers dat gereden wordt, wat afneemt. Fick: “Thuiswerken is inmiddels gemeengoed. Ik verwacht dat dit meer gaat gebeuren. Je hoeft lang niet altijd fysiek aanwezig te zijn. Dat scheelt tijd, geld en uitstoot. Je kunt je vervoer veel efficiënter en slimmer inzetten. En je laadgedrag daarop aanpassen. Op het gebied van slim laden zijn nog grote stappen te zetten. Zo bieden we op het grootste deel van de locaties ‘Home Load Balancing’ aan. Daarmee kun je bij thuisladen voorkomen dat je netwerk overbelast wordt als ook andere energievreters aanstaan. En wat te denken van het teruggeven van stroom als je het zelf op dat moment niet nodig hebt? Of de stroom die je thuis afneemt om je auto op te laden direct doorbelasten aan de werkgever? Technisch is er al heel veel mogelijk, nu moeten we dit verder in de praktijk brengen. Wat dat betreft staan we echt nog maar aan het begin van deze evolutie…”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.