‘Olievraag nog minstens jaar onder niveau van voor crisis’

Foto: Pixabay

De wereldwijde vraag naar olie zal nog minstens een jaar of langer onder het niveau blijven van voor het begin van de coronacrisis. Dat denkt het hoofd van het Internationale Energie Agentschap (IEA). Door de virusuitbraak en de maatregelen om de ziekte tegen te gaan is de vraag naar olie sterk gedaald, met dus ook fors lagere olieprijzen.

Voor de crisis in volle hevigheid uitbrak lag de wereldwijde vraag op ongeveer 100 miljoen vaten per dag, maar nu is die met bijna een derde gedaald, aldus het agentschap. IEA-directeur Fatih Birol denkt dat in de tweede helft van dit jaar de vraag weer kan stijgen omdat de lockdownmaatregelen in veel landen inmiddels worden versoepeld en de economische activiteit langzaam wordt heropgestart.

Schalie-industrie

Verder verklaarde Birol dat het nog te vroeg is om de Amerikaanse schalie-industrie dood te verklaren. Die industrie is hard geraakt door de scherp gedaalde olieprijzen omdat het daardoor niet rendabel is om olie uit schalievelden te produceren. Volgens Birol kan die sector bij een olieprijs van meer dan 40 dollar per vat de productie weer gaan opvoeren. Oliekartel OPEC en andere grote olielanden zijn bezig de productie te verlagen om zo overaanbod op de oliemarkt tegen te gaan en de prijzen te stutten.

Rusland en Saudi-Arabië gaven aan tekenen van verbetering op de oliemarkt te zien, met een groei van de olievraag nu de beperkende maatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld in veel landen. Beide landen blijven werken aan stabilisering van de oliemarkt, zo lieten de Russische en Saudische energieministers weten in een verklaring.

(Bron: ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.