Eneco sluit zich aan als partner van waterstofpilot op de Noordzee

Foto: Neptune Energy

Eneco treedt toe als partner in de offshore waterstofpilot PosHYdon. Het project integreert drie energiesystemen op de Noordzee: offshore wind, offshore gas en offshore waterstof. De pilot vindt plaats op een productieplatform van Neptune Energy.

Windpark Luchterduinen ligt ter hoogte van Zandvoort/Noordwijk op zo’n 23 kilometer uit de kust, ongeveer 25 kilometer ten noorden van het platform. Voor de pilot wordt het windprofiel van Luchterduinen nagebootst, zodat het een realistisch resultaat laat zien van de elektrolyse. Voor deze elektrolyse wordt gebruikgemaakt van Noordzeewater. Dit wordt op het platform zelf gedemineraliseerd.

“Waterstof is onmisbaar in het behalen van de klimaatdoelstellingen om sectoren als industrie, gebouwde omgeving en transport te ondersteunen in hun verduurzaming”, aldus Ruben Dijkstra, Directeur Offshore Wind Eneco. Met de mogelijkheden van offshore wind en de enorme potentie die de Noordzee biedt, is waterstofproductie op de Noordzee een belangrijk element in de energietransitie, vervolgt hij. “Naast het technische aspect van offshore elektrolyse, heeft Eneco ook sterke interesse in het ontwikkelen van de groene waterstof-certificaten en het bijmengen van waterstof in het aardgasnetwerk.”

Versnelling energietransitie

Lex de Groot, Managing Director van Neptune Energy in Nederland is blij met de toetreding van Eneco als partner. “De deelname van Eneco draagt bij aan een zeer realistische pilot-setting, wat betere inzichten geeft voor het vervolg op deze pilot. Ons doel is uitgebreide kennis op te doen om beide offshore energiesystemen op de Noordzee succesvol te integreren. Hierdoor ontstaat een versnelling van de energietransitie.”

De pilot is een initiatief van Nexstep, nationaal platform voor hergebruik en ontmanteling, en TNO in nauwe samenwerking met de industrie. Eerder traden Gasunie, Noordgastransport BV en NOGAT BV toe tot het PosHYdon-consortium.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.