United Consumers: lagere brandstofprijs is van korte duur

Consumenten zullen aan de pomp niet lang plezier hebben van een lagere brandstofprijs nu Saoedi-Arabië tijdelijk de prijs van olie heeft verlaagd, wat voor een prijsval van ruwe olie zorgde. Dat zegt Paul van Selms van consumentencollectief United Consumers. De andere landen die zijn aangesloten bij oliekartel OPEC zullen volgens hem snel overstag gaan met nieuwe afspraken over een productieverlaging waardoor consumenten binnen een paar weken enkele centen per liter meer gaan betalen.

“Het prijsverlagende effect zal van zeer, zeer korte duur zijn. De markt heeft op de zet van de Saoedi’s geanticipeerd”, aldus Van Selms. “Ik verwacht dat de benzineprijs na de daling nu in de loop van de komende weken iets omhoog gaat.” United Consumers heeft nu vooralsnog een adviesprijs van 1,737 euro voor een liter Euro95 en 1,417 euro voor een liter diesel.

Volgens Van Selms zit er wat vertraging in de reactie van de benzineprijzen op de prijs van ruwe olie. “Eén kleine vertraging omdat de olieprijs per dag wordt bepaald. Het kan daarnaast één of twee maanden duren tot structurele veranderingen doorwerken in de prijs. Een productieverlaging door de OPEC zal ook pas een aanzienlijk effect hebben als die een half jaar tot een jaar duurt.”

Daarbij houdt Van Selms een paar slagen om de arm: “Zo moeten er verder geen rare dingen in het Midden-Oosten gebeuren. Omdat olie in dollars wordt bepaald, is ook de dollar-eurokoers van grote invloed. Daarnaast wordt met voorraden geschoven.”

Productie verhogen

Het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco gaat zijn productiecapaciteit verhogen naar 13 miljoen vaten per dag, van de huidige 12 miljoen vaten. Volgens Aramco wordt de stap gezet in opdracht van het Saudische energieministerie. De vergroting van de capaciteit maakt deel uit van de prijzenoorlog die Saudi-Arabië ontketent op de oliemarkt, na het mislukken van een deal over productiebeperking met Rusland. Daarbij verlaagt Riyad de prijzen van zijn olie flink, terwijl de productie wordt opgevoerd. In april zouden de dagelijkse olieleveringen van Saudi Aramco al moeten stijgen naar 12,3 miljoen vaten (van 159 liter). Dat zou een recordniveau zijn.

De olieprijzen gingen maandag zeer hard onderuit door de Saudische prijzenslag op de oliemarkt, met minnen van meer dan 20 procent. Dat waren de grootste dalingen sinds 1991. Dinsdag veerden de prijzen weer wat op, maar woensdag stonden de prijzen weer onder druk. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,5 procent tot 33,55 dollar en Brentolie verloor 2,3 procent tot 36,39 dollar per vat.

(Bron: ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.