Zes waterstofvulpunten voor Drenthe in 2020-2021

Om het rijden op waterstof te stimuleren, worden in de loop van dit jaar en 2021 zes waterstofvulpunten in Drenthe geplaatst. Het gaat hier om vijf openbare vulpunten die samen een dekkend netwerk vormen in de provincie. Ook wordt een vulpunt op het terrein van installatiebedrijf Vriend in Coevorden geïnstalleerd.

De provincie wil het goede voorbeeld geven en heeft daarom vier waterstofauto’s aangeschaft die binnenkort de weg op gaan. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra: “Als college willen we beide projecten ondersteunen om het rijden op waterstof en de realisatie van waterstofvulpunten te stimuleren. We dragen financieel bij aan het initiatief van Vriend en zijn voornemens dat ook te doen voor de vijf openbare vulpunten, mits Provinciale Staten daar ook mee in kunnen stemmen”.

De vijf openbare vulpunten worden bij bestaande tankstations in Drenthe geplaatst en zijn flexibel inzetbaar. Dat wil zeggen dat de vulpunten naar een andere plek verplaatst kunnen worden op het moment dat er bij de bestaande tankstations waterstof te verkrijgen is aan de pomp. Initiatiefnemers zijn Resato (producent van waterstofvulpunten) uit Assen en Orange Gas uit Heerenveen. Deze partijen willen vanuit Drenthe het netwerk verder uitbouwen naar Groningen en Friesland.

Leningen

Het plan is om het eerste waterstofvulpunt in juli dit jaar in gebruik te nemen. Om de vulpunten te kunnen realiseren, financieren de Drentse Energie Organisatie (DEO), het energiefonds van de provincie dit project. DEO gaat ook werken met laagdrempelige leningen om de aanschaf van waterstofauto’s te stimuleren.

Het personeel van installatiebedrijf Vriend uit Coevorden kan al in mei dit jaar waterstof tanken. Het bedrijf krijgt een eigen waterstofvulpunt en zes waterstofauto’s. Daarnaast richt het bedrijf samen met het Opleiding en ontwikkelingsfonds Technische Installatie Bedrijven (OTIB) een educatieve ruimte in om meer bewustzijn te creëren rond waterstof.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.