Column: is een waterstofrevolutie op komst?

Gaat het nu dan écht gebeuren? Staan we aan de vooravond van een ware waterstofrevolutie? Als alle plannen voor nieuwe tankstations voor waterstof ook daadwerkelijk gerealiseerd worden, dan hebben we in Nederland over een kleine twee jaar een heel mooi netwerk van zo’n twintig locaties waar voertuigen met een brandstofcel hun tank kunnen vullen.

Waterstof is misschien wel het gouden recept voor de tankstation-sector: Geen vervuiling, geen lawaai en een royale actieradius. Bovendien neemt het tanken van de brandstof/energiedrager niet langer dan een paar minuten in beslag. Nog een groot voordeel: er is geen concurrentie voor tankstations van branchevreemde partijen zoals bij snellaadpalen wel het geval is.

Maar de wereld is flink verdeeld. Net als de sector overigens. Schrijf je over de kansen van waterstof, dan krijg je de stekkerfans op je dak. ‘Veel te duur. Niet efficiënt om te produceren. Geen klanten’. Schrijf je over snelle laadpalen, dan vallen de voorstanders van waterstof over je heen. ‘Hoe groen is de stroom eigenlijk? Het laden duurt veel te lang. Al die accupakketten zijn slecht voor het milieu’.

Stijging aantal EV’s

Het aantal stekkerauto’s zal in 2020 in rap tempo doorgroeien. Heel veel autofabrikanten komen met nieuwe betaalbare modellen op de markt en het aandeel EV’s zal flink stijgen. Voor al die nieuwe auto’s zijn er heel veel laadpalen nodig, zowel snelle laders als minder zware laadpalen op de hoek van elke straat. De stijgende vraag naar snellaadpalen biedt volop mogelijkheden voor tankstations. Niet voor elke locatie is een laadpaal een optie, maar voor een full service station – met uitgebreide shop en carwash – biedt een snelle laadpaal zeker interessante mogelijkheden.

Voor andere voertuigen, denk aan zware trucks en bussen, is stekkeren weliswaar een optie, maar ligt de keuze voor waterstof vanwege het soort gebruik meer voor de hand. Maar zolang er geen stations zijn om waterstof te tanken, zal het vliegwieleffect op zich laten wachten. Daarom is het prachtig om te zien dat een aantal partijen in de markt nu de handschoen oppakt en aan de slag gaat met waterstof. Waarom zou je niet beginnen met blauwe of grijze waterstof en kies je voor groen zodra de markt daar klaar voor is? En daar mag van mij best een potje subsidiegeld voor gebruikt worden.

Ik ben heel benieuwd naar de projecten die in 2020 van de grond komen. Hoeveel snellaadpalen staan er aan het einde van het jaar bij tankstations? En hoeveel waterstoflocaties openen hun deuren komende tijd? Een ding is zeker: los van de keuze voor stekker of waterstof (of andere alternatieven), er is een revolutie op komst. Wie daar anno 2020 de ogen voor sluit, gaat een hele zware toekomst tegemoet…

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.