Foto: MultiTankcard

Goedkoopste benzine van Nederland in Groenlo en Ruurlo

Foto: MultiTankcard

De goedkoopste benzine van Nederland is verkrijgbaar in de Achterhoek. Dat blijkt uit onderzoek van MultiTankcard, aanbieder van mobiliteitspassen. Winnaars van de Slim Tanken Award 2019 zijn dit jaar een Tango-tankstation in Groenlo en een Total-locatie in het nabijgelegen Ruurlo. De gemiddelde prijs van een liter Euro 95 (E10) kwam bij beide stations dit jaar uit op 1,551 euro, 10 eurocent lager dan de gemiddelde prijs in Nederland.

Alle tankstations met tenminste duizend tankbeurten per jaar konden meedingen naar de Slim Tanken Award, een initiatief van MultiTankcard. “Wij zijn uiteraard enorm trots; het is een bevestiging dat we als Tango slagen in onze strategie om onze klanten kwaliteitsproducten en een sterke service tegen een zeer scherpe prijs aan te bieden”, reageert Michael Romijn van Tango. De tweede winnaar, Jan Kanters van Total Ruurlo, is ook blij met het nieuws, maar wil er verder liever niet te veel aandacht aan geven. “Wij zijn Achterhoekers en willen niet te hoog van de toren blazen. Voor ons geldt: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. We werken graag in alle bescheidenheid verder in ons tankstation.”

MultiTankcard stelde de top 10 samen van de goedkoopste tankstations in Nederland in de periode januari tot en met november 2019. Patrick Roozeman, directeur van MultiTankcard: “Het overzicht geeft goed weer welke tankstations extra klanten willen trekken met de scherpste tarieven. Het is geen toeval dat de winnaars allebei vlakbij de grens gevestigd zijn, met sterke prijsdruk van onze Duitse buren. Ook zie je dat de meeste stations in de top 10 buiten de dichtbevolkte Randstad gevestigd zijn. Voor onze klanten is zo’n overzicht natuurlijk hartstikke nuttig. Je weet nu waar het de moeite loont om even om te rijden.”

Onbemand tanken

Dat tanken bij onbemande locaties goedkoper is, was al langer bekend. In bovenstaande top 10 is slechts één bemand tankstation te vinden: de Total-locatie in Ruurlo. De gemiddelde literprijs van Euro 95 van alle tankstations lag in de periode januari tot en met november bij onbemande pompen gemiddeld 6 eurocent lager dan bij bemande pompen: €1,61/liter ten opzichte van €1,67/liter. Tango en Makro zijn volop vertegenwoordigd in de top 10.

MultiTankcard hield ook de prijsstijgingen bij van benzine in 2019. Euro 95 steeg van €1,61 naar €1,65 per liter, een stijging van 1,8% ten opzichte van 2018. Diesel steeg van €1,34 naar €1,36: 1,4% stijging ten opzichte van 2018. De twee goedkoopste tankstations lagen met hun prijs van €1,55 voor Euro 95 dus maar liefst 10 cent lager dan de gemiddelde betaalde literprijs in Nederland. Dat scheelt al snel 5 euro bij een tankbeurt van 50 liter ten opzichte van de gemiddelde pompprijs.

Adviesprijs versus pompprijs

De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs voor benzine ligt vaak zo’n 10 cent per liter hoger dan de daadwerkelijk betaalde gemiddelde prijs aan de pomp. Roozeman: “Kortingsbedragen zijn altijd ten opzichte van de adviesprijs, die een oliemaatschappij zelf mag bepalen. De ene adviesprijs is dus niet gelijk aan de andere. Ons advies: kijk naar de actuele pompprijs, want anders zou je wel eens bedrogen uit kunnen komen.”

Verder blijkt dat tankstations op toplocaties langs de snelweg, ondanks de hogere literprijzen, veel bezoekers hebben. Roozeman: “We zien in onze cijfers dat de zakelijke rijder steeds prijsbewuster wordt. Maar ook slimmer kiest. In bepaalde situaties is gemak van een centrale locatie met bijvoorbeeld een handige shop, een werkplek of goede koffie belangrijker dan de prijs alleen. Met een tankpas die werkt bij alle tankstations, bieden we de autorijder de keuze die het beste past op dat moment: prijs of gemak, of prijs & gemak. Daar vaart ook een werkgever wel bij: arbeidsproductiviteit en brandstofbesparing in één.”

Het aantal tankbeurten is in 2019 nagenoeg gelijk gebleven aan 2018. Met de toename van elektrische voertuigen verschuift het aantal transacties langzaamaan naar laadpalen. Roozeman: “We verwerken op het MultiTankcard-platform ook de laadtransacties van onze klanten. De tarieven voor elektrisch laden per laadpaal houden we het komende jaar dus ook goed in de gaten, want wat betreft prijstransparantie zijn hier nog stappen te maken.”

Top 10

1. Tango Groenlo en Total Ruurlo Inz Kanters, Ruurlo
2. Tango Winschoten
3. Tango Borculo
4. Joontjes Kreditank Sneek
5. Makro Groningen
6. Makro Duiven
7. Tankstation Turfkade (Green Oil BV), Almelo
8. Makro Delft
9. Makro Breda
10. Tango Zaandam

Bekijk hieronder het overzicht per provincie:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.