Foto: Hyundai Nederland

OrangeGas maakt plannen voor nieuwe waterstofstations bekend

Foto: Hyundai Nederland

OrangeGas gaat in 2020 drie tankstations voor waterstof bouwen, in Amsterdam, Utrecht en Leeuwarden. De waterstofinstallaties bij de locaties worden geleverd en onderhouden door het Noorse bedrijf Nel Hydrogen A/S. Met het contract is een bedrag van ongeveer 3 miljoen euro gemoeid.

OrangeGas kiest voor de nieuwste H2Station-units van het Noorse bedrijf. In vergelijking met de vorige generatie van de installatie is de capaciteit drie keer groter. De oppervlakte die nodig is voor de unit, is met tweederde verminderd. Dat maakt de waterstofinstallatie ook geschikt voor plaatsing bij compacte tankstations. Er kan tot 100 kg getankt worden in drie uur tijd. Dagelijks kunnen auto’s 500 kg tanken, bussen en trucks 1500 kg.

Oprichter en directeur Marcel Borger van OrangeGas maakte eerder dit jaar al bekend dat het bedrijf grote plannen heeft op het gebied van waterstof. Deze plannen worden nu steeds concreter. “We zijn blij dat we dit contract met Nel hebben getekend. Deze robuuste hoogwaardige waterstofstations maken het voor ons mogelijk om waterstofauto’s vol te tanken in slechts vijf minuten op een veilige, snelle en betrouwbare manier.” Voor Amsterdam liggen de plannen in het westelijk havengebied en voor Utrecht op bedrijventerrein Lage Weide.

Mix van alternatieve brandstoffen

OrangeGas is opgericht om kansen te zien voor schonere brandstoffen en stappen naar een duurzame toekomst te zetten. In de eerste jaren lag de focus vooral op cng/groengas. Nog steeds is deze alternatieve brandstof een van de belangrijke pijlers binnen de brandstofmix van het bedrijf. Daarnaast zet OrangeGas ook in op snelladers, de dieselvervanger HVO en op waterstof. “Dit is een heel belangrijke stap in die reis. Nel heeft heel veel ervaring met waterstoftechnologie en we kijken uit naar een goede samenwerking nu we de eerste waterstoflocaties gaan bouwen.”

“We zijn verheugd dat OrangeGas ons gekozen heeft als leverancier voor hun eerste waterstofstations in Nederland. We kijken ernaar uit om OrangeGas te assisteren bij de ontwikkeling van hun waterstofnetwerk en ze te helpen om de transitie naar 0 procent uitstoot in Nederland in te zetten”, aldus Jens Egholt Rasmussen van Nel Hydrogen Fueling.

Nel Hydrogen is een bedrijf dat wereldwijd oplossingen biedt voor de productie, opslag en distributie van waterstof uit hernieuwbare energiebronnen. Het Noorse bedrijf kwam afgelopen juni in het nieuws doordat er een explosie plaatsvond bij een waterstoftankstation in Kjørbo, ten westen van Oslo. De brand brak uit bij een locatie van Uno-X. Uit onderzoek werd duidelijk dat de explosie was veroorzaakt door een lek in een van de tanks, die bleek ontstaan door een montagefout.

Kentering?

In Nederland komt de infrastructuur om waterstof te tanken nog niet erg rap van de grond. Jarenlang bleef het aantal beperkt tot drie locaties (Rhoon, Delfzijl en Helmond). Afgelopen september opende PitPoint in Arnhem een locatie, die zowel geschikt is voor bussen en vrachtwagens (350 bar) als voor personenvoertuigen (700 bar). Ook bij het tankstation van Jan Paul Kerkhof aan de Binckhorstlaan in Den Haag is sinds kort een waterstofinstallatie te vinden. Bij dit project is OrangeGas retailpartner, het initiatief en de investering van deze waterstoflocatie liggen bij de tankstation-ondernemer.

In 2020 en 2021 lijkt er een kentering te komen. Veel partijen hebben aangekondigd een of meerdere waterstoflocaties te willen openen. Als alle plannen voor nieuwe stations daadwerkelijk doorgaan, dan stijgt het aantal komende twee jaar naar een stuk of twintig tankstations waar waterstof getankt kan worden.

Ook OrangeGas ziet volop kansen voor waterstof. Komende 5 jaar wil het van oorsprong Friese bedrijf nog vijf tot tien waterstoftankstations realiseren. Onlangs werd bekend dat OrangeGas een zogenaamde DKTI-subsidie toegekend heeft gekregen ter waarde van 2 miljoen euro voor het bouwen van stations voor waterstof in Amsterdam en Utrecht. Samen met de eerder toegekende Benefic-subsidie komt het totaal toegekende bedrag daarmee uit op 2,6 miljoen euro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

2 reacties op “OrangeGas maakt plannen voor nieuwe waterstofstations bekend”

Huib Preij|20.12.19|10:50

Ik dacht dat waterstof tanken net zo snel gaat als gas tanken, dus een paar minuten.
Jullie spreken hierover 3 uur. Of heb ik het niet goed begrepen.
Huib Preij, Krimpen aan den IJssel.

Rein Veenstra|23.01.20|12:27

5 minuten ongeveer voor een volle tank van 5 kilo brandstof
Waar je dan ongeveer 700 kilometer mee kan rijden

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.