Zo zorg je voor voedselveiligheid in de tankshop 

Wanneer moet je producten die je in de tankshop verkoopt voorzien van een code of identificatie? Hoe zit het ook alweer met de verschillende kleuren van schoonmaakmaterialen? En hoe warm moet die gehaktbal nou eigenlijk zijn om verkocht te mogen worden? Over deze en andere zaken met betrekking tot voedselveiligheid verzorgde Sonja Roessink van Eurofins Food Safety Solutions een workshop tijdens de Tankstation Vakbeurs 2019. Ze deed dat op uitnodiging van Newco Europe en Qlean-tec/Christeyns.

Eurofins houdt zich in Nederland vooral bezig met advies op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. Dat gebeurt voor klanten als Shell, Holland Casino, Total, Aldi, Jumbo en McDonalds. Met de workshop wilde Roessink enkele aandachtspunten rond voedselveiligheid naar voren brengen, maar ook testen in welke mate de deelnemers op de hoogte zijn van het thema.

“Waarom aandacht besteden aan voedselveiligheid en inspecties?”, stelde Roessink zelf de openingsvraag. “Het is een actueel onderwerp. Zo speelt geregeld de vraag op of er wel voldoende inspecties door de NVWA plaatsvinden. En de kennis van consumenten schiet vaak tekort.” Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid bevindt voedselveiligheid zich in de gevarenzone, stipte Roessink aan. Praktijkvoorbeelden zijn er genoeg. Het vlees van Offerman met de listeria-bacterie is het meest bekend. Maar er was recent ook sprake van reinigingsmiddelen in chips en het terugroepen van voedselproducten omdat er allergenen in zitten.

Risico’s en beheersmaatregelen

Er zijn Europese wetten voor voedselveiligheid. Daarvan is de strekking simpel: je mag levensmiddelen niet verkopen als ze onveilig zijn. “Specifiek voor tankstationshops is er de hygiënecode VNPI. Deze brengt risico’s in kaart, evenals de bijbehorende beheersmaatregelen.” Met een quiz werd vervolgens getest hoe het met de kennis van de tankstationbranche is gesteld op dit vlak. Veel mensen zaten bij de workshop om te weten hoe ze voedselveiligheid-incidenten kunnen voorkomen, bleek uit de eerste vraag.

In de quiz kwamen vervolgens diverse onderwerpen met betrekking tot voedselveiligheid aan bod, zoals de temperatuur waarop producten warm moeten worden gehouden, schimmel, het juiste gebruik van de vliegenlamp en wanneer producten voorzien moeten worden van een code of identificatie.

Meerwaarde van handschoenen

Een andere vraag ging over handschoenen. “Medewerkers zijn niet verplicht handschoenen te dragen bij voedselbereiding. Vaak zie je dat mensen met diezelfde handschoenen ook geld, deurgrepen en andere dingen aanraken, waarbij ze het niet voelen als ze iets vies aanraken. Handschoenen kunnen meerwaarde hebben bij een correcte voedselbereiding, maar alleen als ze goed worden gebruikt”, aldus Roessink.

De meeste deelnemers wisten op veel vragen het juiste antwoord te geven, dus met de kennis over voedselveiligheid zit het in de basis bij deze groep wel goed. Al benadrukte Roessink ook dat de praktijk vaak wat weerbarstiger is. Er is nog steeds veel onduidelijkheid op het gebied van voedselveiligheid en dus is er nog volop aan de winkel. Roessink verwees voor meer info en voorlichting dan ook door naar de experts van Newco Europe en Qlean-tec/Christeyns.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.