CBS: steeds meer kilometers afgelegd met benzineauto’s

Het aantal voertuigkilometers in ons land is afgelopen jaren fors gegroeid. Nederlandse personenauto’s, bestelauto’s, zware vrachtvoertuigen en bussen reden vorig jaar in totaal ruim 150 miljard kilometer, in 1990 was dat nog 102,0 miljard kilometer. De meeste personenautokilometers werden in 2018 afgelegd door benzineauto’s.

De afgelopen vijf jaar is het aantal benzinekilometers sterker toegenomen dan de jaren ervoor. De meeste personenautokilometers kwamen in 2018 op naam van benzineauto’s (85 miljard kilometer). Dit is 57 procent meer dan in 1990.

Tussen 1990 en 2008 liet het aantal gereden dieselkilometers bij personenauto’s nog een ruime verdubbeling zien, daarna daalde het. Met 34,3 miljard kilometer lag het aantal dieselkilometers vorig jaar 5 procent onder het niveau van 2008. Toen werd er nog 36,1 miljard kilometer gereden met auto’s met een dieselmotor. Van alle Nederlandse autokilometers werd 70 procent in 2018 afgelegd op benzine. In 1990 was dit 64 procent. Het aandeel dieselkilometers nam toe van 20,2 in 1990 naar 28,3 procent in 2018.

Vanaf 2015 wordt het aantal kilometers van plug-in hybrides en volledig elektrische personenauto’s door het CBS berekend. In 2015 legden deze personenauto’s samen bijna 1,6 miljard kilometer af. In 2018 is dit aantal meer dan verdubbeld tot 3,2 miljard kilometer. Bijna 650 miljoen kilometer hiervan werd afgelegd door volledig elektrische auto’s en 2,6 miljard door plug-in hybrides. Van alle door personenauto’s afgelegde kilometers in 2018 werd 2,7 procent door een volledige elektrische personenauto of een plug-in hybride gereden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.