Uitstel dreigt voor ‘energy hub’ bij A4 Bergen op Zoom

De vestiging van een ‘energy hub’ langs de A4 bij afslag Bergen op Zoom-Noord kan mogelijk flink worden vertraagd. De Raad van State schorste al eerder het bestemmingsplan Poortgebied Bergsche Heide, waarvan het nieuwe tankstation een onderdeel vormt. Dat gebeurde na twijfels of de gevolgen voor de natuur wel voldoende zijn onderzocht. Nu dreigt vernietiging van het plan.

Dat plan maakt naast het tankstation ook de vestiging mogelijk van een nieuw Van der Valk-hotel en twee fastfoodrestaurants. Dit komt allemaal in de nabijheid van het Europees beschermde Natura 2000-gebied Brabantse Wal. En dit betekent bijna automatisch de vraag of dit gebied een toename van stikstof te verduren krijgt.

In een vervolgzitting, bij de Raad van State in Den Haag, werd alleen nog maar gesproken over wel of geen toename van stikstof. Andere bezwaren van omwonenden, bedrijven en natuurorganisatie IVN bleven onaangeroerd en komen misschien later nog aan de orde, als het er nog van komt. Want de twijfels bij de Raad werden nog groter. “Is de bescherming van dit Natura 2000-gebied wel voldoende onderzocht”, was de kernvraag volgens een van de rechters van de Raad. “Zo niet, dan moet de hele procedure voor het bestemmingsplan over.”

Toename van stikstof

Natuurorganisatie IVN stelde dat met name bij het tankstation meer stikstof zal worden uitgestoten. Onder meer door stoppen en weer starten en stilstaan met lopende motoren. De gemeente Bergen op Zoom heeft dit niet meegerekend. Sowieso vindt IVN dat onderzoeksbureau Antea namens de gemeente heeft gefaald bij de berekening van de verkeerstoename en de gevolgen daarvan voor de natuur. “De inputgegevens van het gebruikte rekenmodel zijn te laag en daarmee zijn de gevolgen van het verkeer voor de natuur onderschat”, aldus de woordvoerder van IVN.

Nadat de Raad van State het rekenmodel uit de omstreden stikstofregeling ongeschikt verklaarde, is een nieuw rekenmodel toegepast door Antea. Nog geen twee weken geleden bleek uit aanvullend onderzoek van Antea dat er sprake zal zijn van een toename van stikstof in het Natura 2000-gebied. Ook al is die toename volgens het onderzoeksbureau verwaarloosbaar.

Het is de vraag of de Raad van State daar genoegen mee neemt. Een feit is dat er door de gemeente wel opdracht is gegeven voor een natuuronderzoek, maar niet voor een zogeheten passende beoordeling die de Natuurbeschermingswet voorschrijft. Dat vond de gemeente dus niet nodig. Als de Raad het plan vernietigt, dan zal die passende beoordeling er alsnog moeten komen.

De Raad doet binnen twee maanden uitspraak.

Auteur: Adrie van der Wel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.