Topman Hyundai-Kia: waterstof staat voor grote doorbraak

Waterstof wordt gezien als een van de brandstoffen voor de toekomst. Toch is het aantal modellen dat rijdt op deze alternatieve brandstof nog op een hand te tellen. Net als het aantal stations waar waterstof getankt kan worden. Maar daar kan wel eens rap verandering in gaan komen, voorspelt topman Kim Sea-hoon van Hyundai-Kia in een exclusief interview met Automobiel Management, zusterblad van TankPro. Waterstof is een van de belangrijke alternatieve brandstoffen die tijdens het GreenFleet Congres op 7 november in Expo Houten uitgebreid aan bod komt.

“De aantallen gaan enorm omhoog en binnen vijf jaar is de FCEV kostentechnisch concurrerend met een EV”, voorspelt de R&D-technicus van het Zuid-Koreaanse autoconcern. Na de opmars van de batterij-EV staat de ‘Fuel Cell EV’ volgens de topman nu op het punt om volwassen te worden. Een gamechanger in de wereld van energie en mobiliteit.

“De omstandigheden zijn flink veranderd. Bovendien hebben wij in de ontwikkeling stappen genomen. In 2013 zijn we begonnen met de IX35 en toen was er duidelijk een kip en ei dilemma. We telden het aantal openbaar beschikbare pompen en wisten dat we moesten denken aan de productie van een paar honderd per jaar. Van daaruit hebben we dat langzaam opgeschroefd om de levering van waterstof rendabel te maken voor pomphouders. Er zijn er ruim duizend van gebouwd. Wat ook meespeelt, is dat die eerste generatie technisch nog niet voldoende volwassen was. Zo was de brandstofcel bij temperaturen onder de -20 niet te starten en dan duurde het nóg anderhalve minuut.”

Opmars

Mogen we het een beetje vergelijken met de evolutie van de EV? Ook die stapte recent over een virtuele drempel en maakt nu een enorme opmars mee? “In zekere zin wel ja. Al is het technisch gesproken niet te vergelijken. Een EV kun je relatief makkelijk ontwerpen en produceren, maar in de brandstofcel zitten alleen al 160 specifieke componenten. Het is een jaar of tien werk om die te optimaliseren. Wij zijn niet voor niets al zestien jaar met deze ontwikkeling bezig.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Vorig jaar is de tweede generatie gelanceerd in de Nexo. Heeft die wel aan de verwachtingen voldaan? “We kregen meteen al goede feedback, maar hebben ons helaas enorm verkeken op de vraag. We dachten aan 1.500 per jaar, maar er was eigenlijk vanaf het eerste moment vele malen meer vraag. Wel 6.000. Daardoor moesten we kiezen en hebben we er veel te weinig geleverd aan de Europese en Amerikaanse markt.”

En nu? Pakt Hyundai door? “Volgend jaar schroeven we de productie op naar 40 duizend per jaar en daarna groeien de aantallen gestaag door. Doelstelling over tien jaar is 700.000. De brandstofcellen zitten grotendeels in personenauto’s, en daarnaast hebben we 200.000 cellen voor gebruik in vrachtwagens, bussen en als generator. Technisch ontwikkelen we het systeem gestaag verder. In de Nexo kan hij -30 graden verdragen en is de starttijd dan een halve minuut. Ook de range is sterk verbeterd naar in de praktijk 670 kilometer in de zomermaanden en 610 in de winter. We geven er bovendien tien jaar garantie op nu.”

Troefkaarten

Wat zijn de aspecten die positief stemmen? U noemt nogal hoge aantallen? “De FCEV is het meest praktische nul emissie alternatief voor langere afstanden. En je tankt in drie tot vijf minuten. We merken nu al dat de plannen van een aantal landen om verbrandingsmotoren steeds meer te weren -of zelfs te verbieden – zijn schaduw vooruitwerpt. Noorwegen bijvoorbeeld. Zwitserland. En ook Nederland begint te spelen. Wat opvalt is dat de vraag naar brandstofcel trucks en -bussen enorm groeit. Bijvoorbeeld Zwitserland wil het gebruik van de huidige dieseltechnieken zoveel duurder maken dat de aanschaf van brandstofceloplossingen economisch veel aantrekkelijker is.”

Over kosten gesproken: hoe concurrerend kan een FCEV worden, nu de prijzen van EV’s snel dalen? “De kosten zijn topprioriteit. We rekenen erop dat we binnen vijf jaar – rond 2025 – met het systeem van brandstofcel en tanks op vergelijkbare hoogte zitten met een 65 kWh batterij met aandrijftechniek. De troefkaart is dan dat onze auto een veel grotere actieradius biedt. Overigens is er nog een belangrijk voordeel: we hebben eigenlijk geen beperking in de beschikbaarheid van speciale materialen. Platinum voor de stack is voldoende beschikbaar en zelfs een bijproduct van de winning van de zeldzame metalen die in een batterij worden toegepast.”

Langere levensduur, meer tankpunten

Wat zijn de belangrijkste doelen voor de komende jaren? “De brandstofcel stack in de Nexo is al 20 procent kleiner, maar we werken aan nog kleinere, goedkoper te produceren en nog langer levende techniek. Zodat het ook betaalbaar in andere klassen kan worden toegepast. Het is bovendien belangrijk dat ze in plaats van tien naar twintig jaar levensduur gaan. Enerzijds met het oog op de restwaarde van die auto’s en anderzijds omdat ze in bussen en vrachtwagens wel tot een miljoen kilometer mee zullen moeten gaan.”

Blijft over: de tankinfrastructuur? “Zo gauw de aantallen toenemen, komt er vraag en wordt het rendabel. Je ziet bijvoorbeeld dat het initiatief van de Hydrogen Council sinds 2017 mondiaal is gegroeid van dertien naar zestig deelnemers.” Het gaat dan om grote namen uit de industrie-, energie- en transport- en mobiliteitssectoren, die fors inzetten op de ontwikkeling van een waterstofeconomie. Lees: de tweede trap van de energietransitie. Het vliegwiel komt in de autowereld in elk geval op toeren. Zo kondigt Audi al in 2020 meerdere FCEV-modellen aan, terwijl Opel zijn grote ervaring op dat gebied inmiddels inzet als kenniscentrum voor PSA. Zonder twijfel ook concernbreed toe te passen. Mercedes heeft de GLC F-CELL. Heel veel andere merken zitten zeker ook niet stil en zijn hun eigen samenwerkingsverbanden aangegaan.

Op het aanstaande GreenFleet Event dat tijdens de Tankstation Vakbeurs plaatsvindt, vertelt Adwin Martins, directeur van WaterstofNet, over de ontwikkelingen op het gebied van waterstof. Raymond Gense, Director Public Affairs & Future Technology bij Pon Holdings, vertelt over de rol van waterstof in de toekomst. Ook tijdens de sessie van PitPoint clean fuels – verzorgd door Robin Geijer en Paul de Winter – is waterstof een van de speerpunten. Bekijk hier het volledige programma. Kaarten zijn nog verkrijgbaar. 

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.