Q8 doet opnieuw een grote overname, 67 tankstations in Spanje toegevoegd

Kuwait Petroleum International neemt in een klap alle tankstations over van het Spaanse Saras Energía S.A.U. Het gaat in totaal om 67 locaties. Eerder dit jaar sloeg Q8 al een grote slag op de Belgische markt met de overname van 75 tankstations.

Ook alle medewerkers van Saras Energía gaan over naar het bedrijf achter het Q8-merk. Alle stations zullen komende tijd omgekleurd worden. De locaties liggen verspreid over Spanje, met een focus op de regio Catalonië. De maatschappij die onderdeel is van Kuwait Petroleum Corporation, wil een groter deel van de markt in handen krijgen en meer Spaanse klanten bereiken. De focus ligt naast traditionele brandstoffen ook op nieuwe alternatieven, waaronder snellaadpalen. Daarnaast wordt de samenwerking opgezocht met grote food- en retailpartijen.

“Deze overname is een nieuwe stap in onze groeistrategie om de koppositie in de markt te veroveren, zoals in een aantal andere Europese landen”, vertelt Shaikh Nawaf S. Al-Sabah, CEO van Kuwait Petroleum International. In totaal zijn er op dit moment zo’n 4.700 tankstations in Europa met het merk van Q8 op de luifel.

Deal in België

Eind mei liet Q8 ook al van zich horen. In een keer werden 75 tankstations overgenomen in België. Deze locaties vielen onder de vlag van U Car Services en VP Oil, die allebei deel uitmaken van de Uhoda Group. Het netwerk van Q8 in België steeg daarmee naar 540 tanklocaties. Tien van de 75 locaties waren al uitgevoerd in de kleuren van Q8, de overige worden geëxploiteerd onder verschillende merken. Het merendeel zal overgaan naar de huisstijl van Q8. De overgenomen stations liggen vooral in Luik en in Belgisch Limburg, waar Q8 in vergelijking met andere delen van het land minder sterk aanwezig is.

De overname past volgens Koen Vankelst, Operations Director Q8 Northwest Europe, in de toekomststrategie van Q8. Daarbij ligt de nadruk nog meer op het contact met de klant. “Dankzij een nog groter netwerk staan we letterlijk dichter bij onze klanten. Zo kunnen we onze sterke ambities op het vlak van klantgerichtheid met ons aanbod van Delhaize Shop & Go, Panos, Nespresso en ons gloednieuwe Q8 smiles-programma ten volle benutten.”

Bemand en onbemand

Van de 540 tankstations die Q8 exploiteert in België, zijn er 325 bemand en 215 onbemand. De locaties zonder shop gaan in België door het leven als Q8 easy en niet onder de naam Tango zoals in Nederland. Q8 zet flink in op de shop; bij 126 locaties kunnen klanten voor hun snelle boodschappen terecht in een winkel van Delhaize Shop & Go. Ook zijn er 122 vestigingen van de broodjeszaak Panos te vinden bij tankstations van Q8. In Nederland legt Q8 de focus op de onbemande formule Tango. Op dit moment zijn er een kleine tweehonderd tankstations in de kleuren van Tango. Op locaties waar een shop aanwezig is, wordt deze verhuurd aan een andere partij.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.