Reuters: Shell is voornaamste kandidaat voor Eneco-deal

Het consortium van olie- en gasconcern Shell en pensioenfonds PGGM lijkt de beste papieren te hebben om energiebedrijf Eneco over te nemen. Volgens persbureau Reuters, dat zich beroept op ingewijden, zouden zeker twee andere partijen zijn afgehaakt in de overnamestrijd.

Reuters meldt dat de Franse gas- en energiereus Total geen trek meer heeft in een deal. Ook het Italiaanse energiebedrijf Enel, dat optrok met pensioenbelegger APG, zou de strijd hebben gestaakt. APG zou nu op zoek zijn naar een nieuwe partner. Naast het Shell-consortium zijn ook infrastructuurfonds Macquarie en het Japanse Mitsubishi nog in de race. Verder wordt ook het Franse nutsbedrijf voor kernenergie EDF genoemd als kandidaat. Aan Eneco hangt volgens deskundigen een prijskaartje van zo’n 3 miljard euro. Deze maand worden volgens het bedrijf alle niet-bindende biedingen beoordeeld, waarna de volgende fase in het verkoopproces wordt ingezet.

Weerstand

Een aantal organisaties, waaronder Milieubeweging Den Haag Fossielvrij, vinden het geen goed idee dat Eneco in handen komt van Shell. De organisatie wil het olieconcern zelfs uitsluiten als koper. Volgens de milieubeweging wil Shell met de aankoop van Eneco de kritiek op de fossiele koers smoren en een afzetmarkt voor fossiele warmte uit haar raffinaderijen in Pernis veilig stellen.

Shell liet half januari al weten dat het belangstelling heeft in een overname van Eneco. Het Nederlands-Britse bedrijf onderzoekt de mogelijkheden om dit samen met pensioenuitvoerder PGGM te doen. Beide partijen geven aan onder de indruk te zijn van de investeringen in duurzaamheid en hernieuwbare energie die Eneco heeft gedaan.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.