Dieselauto nauwelijks meer in trek bij Nederlanders

Auto’s die rijden op diesel raken steeds meer uit de gratie. Dat blijkt uit onderzoek van AutoScout24. Vooral in Nederland zijn dieselmodellen bepaald niet populair; 81 procent van de ondervraagden ziet aanschaf van een dieselauto niet meer zitten.

Uit onderzoek van de online marktplaats blijkt dat voor 41 procent van de Europeanen de aanschaf van een benzineauto een optie blijft. Een elektrische auto wordt door 42 procent van de ondervraagden overwogen. Een op de drie ondervraagden in Europa vindt dieselauto’s nog steeds interessant.

Op basis van de enquête zien de resultaten in Nederland er wat anders uit. Maar liefst acht van de tien ondervraagden in ons land vinden een dieselauto geen optie meer. Ook de meerderheid van de Italianen (66%), Belgen (65%), Duitsers (62%), Fransen (60%) en Spanjaarden (59%) deelt deze mening. Alleen in Oostenrijk overweegt meer dan de helft (56%) van de automobilisten nog de aankoop van een dieselauto.

Dieselgate en milieuzones

“Dieselauto’s worden minder aantrekkelijk doordat er veel te doen is rondom dieselauto’s, zoals de dieselgate, milieuzones en extra (fijnstof)toeslag. Echter is voor 37 procent van de Europese automobilisten het aanschaffen van een dieselauto nog steeds een optie. Hierbij valt op dat de bereidheid bij ons in Nederland (19%) het laagst is”, licht country manager Rachel Gómez y Maseland toe. Een kwart (25%) van de Europeanen geeft aan dat zij een dieselauto alleen overwegen met de laatste emissiestandaard.

Elektrische auto’s worden steeds populairder. Van de Europeanen zegt 42 procent het aanschaffen van een elektrische auto als optie te zien, waarbij vooral Spanjaarden (51%) hier voorstander van zijn, gevolgd door Italianen (45%), Nederlanders (41%) en Duitsers (39%). In Oostenrijk, België en Frankrijk ligt deze bereidheid momenteel het laagst (alle drie 37%).

Benzine blijft optie

De aanschaf van een benzineauto blijkt vooral voor Nederlanders (63%) en Duitsers (61%) een optie te zijn in de toekomst. In Nederland geven vooral 50-plussers aan dit als optie te zien (70%), terwijl minder dan de helft (45%) van de 18- tot 29-jarigen dit nog zou overwegen. Ook in andere landen is de benzineauto nog steeds populair; zo ziet een meerderheid van de Belgen (54%) en Oostenrijkers (52%) dit als optie. In Italië (15%), Frankrijk (35%) en Spanje (35%) lijkt de benzineauto in de toekomst minder gewild te worden.

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met marktonderzoeksbureau Innofact. De onderzoeksperiode was van 23 april tot 6 mei 2019. In totaal hebben 7.328 autobezitters deelgenomen in de zeven landen waar AutoScout24 actief is: België (1.091 respondenten), Duitsland (1.002 respondenten), Frankrijk (1.092 respondenten), Italië (1.007 respondenten), Nederland (1.072 respondenten), Oostenrijk (1.063 respondenten) en Spanje (1.001 respondenten).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.